Antena Meniu Search
x

România, una dintre puţinele ţări din Europa în care se schiază în sezonul 2020-2021

Pârtiile rămân deschise la noi în perioadă sărbătorilor, chiar dacă suntem în stare de alertă. Vor fi impuse însă reguli stricte pentru funcţionarea instalaţiilor de transport pe cablu. România se alătură astfel Austriei, Elveţiei şi Bulgariei, ţările europene în care se va putea schia iarna aceasta.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 12.12.2020, 09:46

Vezi și
  • Autorităţile au permis schiatul în România, cu respectarea unor restricţii.
  • Instalaţiile de zăpadă artificială sunt pregătite pentru a interveni pe pârtii.

Veşti bune pentru sezonul de schi. Iubitorii sporturilor de iarnă vor putea spune "pârtie" şi anul acesta, iar pregătirile sunt pe ultima sută de metri. În Masivul Postăvaru au fost puse în funcţiune peste 150 de instalaţii de producere a zăpezii artificiale. 

O parte din depozitele de zăpadă artificială din masivul Postăvaru sunt deja pregătite. Administratorii pârtiilor aşteaptă ca temperatura atmosferică să scadă sub 2,5 grade Celsius în mod constant pentru ca pârtiile să poată fi înzăpezite pe toată lungimea.

Dorin Drăgoi, administrator domeniu schiabil: Sperăm şi ne dorim cu toţii ca, undeva la începutul vacanţei de iarnă, să putem schia cel puţin în partea superioară a muntelui.

Deschiderea pârtiilor vine la pachet cu o serie de reguli de protecţie sanitară. Cea mai importantă dintre ele: mai puţini oameni în instalaţiile de transport pe cablu închise. 

Telecabina Capra Neagră are o capacitate de 60 de persoane. Acum, însă, sunt admise la un transport cel mult 15 persoane cu tot cu însoţitorul de cabină. În plus, geamurile rămân deschise pe tot timpul transportului.

Ionuț Popescu, inginer transport pe cablu: Capacitatea şi tot ce înseamnă în interorul instalaţiei le putem controla pentru că suntem pregătiţi pentru asta.

Pârtia de schi de la Obârşia Lotrului, indisponibilă

Anunţul privind deschiderea pârtiilor a adus şi primii turişti la munte, mai ales că în multe staţiuni a nins şi se poate schia deja. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă a depăşit 40 de centimetri, în timp ce la Straja stratul de nea măsoară aproximativ 35 de centimetri.

În staţiunea Rânca, din Gorj, a fost pur şi simplu o feerie, după ce a nins foarte mult. 

Singura pârtie pe care nu se va putea schia sezonul acesta ar putea fi cea de la Obârşia Lotrului, una dintre cele mai frumoase din ţară. Asta pentru că Domeniul Schiabil Transalpina ar fi trebuit să fie administrat de o firmă nouă, dar vechiul administrator refuză să părăsească pârtia susţinând că trebuie să primească o renumeraţie pentru munca prestată în interesul Primăriei Voineasa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » România, una dintre puţinele ţări din Europa în care se schiază în sezonul 2020-2021