Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii ar putea avea liber la spectacole. Ministrul Culturii, îngrijorat de autenticitatea adeverinţei de vaccinare sau a testului negativ

Vom avea liber la spectacole. Asta promit autoritățile care deja au venit cu un set de reguli. Festivalurile și piesele de teatru se vor putea ține cu un număr nelimitat de oameni, indiferent de rata de infectare. Dar asta doar dacă participanții vin cu dovada că nu au coronavirus.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 17.04.2021 , 20:09

În exclusivitate pentru Observator, Ministrul Culturii a vorbit despre scenariile care se iau în calcul pentru reluarea evenimentelor.

Liber la spectacole, dar cu condiţii

Artiştii de la Opera Naţională se pregătesc de reîntâlnirea cu publicul, după o lungă pauză. La fel şi organizatorii marilor festivaluri. De la 1 iunie, am putea merge la evenimente şi spectacole ca pe vremuri. 

Vezi și

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: "Ne adresam si celor cu potential, care pot sa asigure si chiar doresc..marele organizator spune sunt de acord sa ma incarci cu niste sarcini in plus, dar lasa ma sa am mai multi participanti, pt ca pt el asa e rentabil. vine si micul teatru independent, x, care spune eu nu mi permit lucrurile astea, dar vreau si eu sa-mi desfasor activitatea"

Există două scenarii. Primul dintre ele nu ţine cont de rata de infectare şi nici de numărul de participanţi.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: "În aceasta sala exista 1000 de locuri. daca toti cei care vin aici prezinta o dovada ca nu au coronavirus, toate locurile se vor putea ocupa, iar sala va putea fi umpluta la capacitate maxima. Atenţie, însă. Spectatorii vor trebui sa poarte masca de protectie pe toata durata evenimentului"

Regulile se aplică şi la evenimentele în aer liber. Surse guvernamentale spun că e foarte posibil ca festivaluri precum Untold şi Electric Castle să se ţină în acest an. Deja s-au vândut zeci de mii de bilete. 

Edy Chereji, organizator: "Este ceea ce am solicitat si noi de inca acum cateva luni: reluarea activitatii pentru culturala, pentru oamenii care care pot face dovada ca nu reprezinta un risc de transmisie"

Adică certificat de vaccinare sau test negativ. 

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: "Nu va ascund ca avem discutii in continuare legate de autenticitatea adeverintei de vaccinare, aitenticitatea testului negativ. Ganditi-va ca puteti face dvs un test in locul meu si eu il iau si spun ca m-am testat in ultimele 48 de ore".

În al doilea scenariu nu e nevoie de dovadă medicală, dar numărul de participanţi e limitat.

Se pot organiza evenimente în aer liber cu 500 de oameni, când rata e sub 3 la mie.  Iar la spectacolele în spaţii închise, cu cât rata de infectare e mai mare, cu atât numărul de spectatori scade.  Cât despre testele rapide, ele s-ar putea reflecta în costul biletelor. 

Daniel Jinga, Opera Naţională Bucureşti: "Un bilet la opera ar putea ajunge in jurul sumei de 100 de lei. Dar oricum opera are doar 1000 de locuri si publicul nostru e dispus sa plateasca si mult mai mult."

Toate propunerile sunt în dezbatere publică, dar decizia finală va fi luată de CNSU. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » Românii ar putea avea liber la spectacole. Ministrul Culturii, îngrijorat de autenticitatea adeverinţei de vaccinare sau a testului negativ