Antena Meniu Search
x

Video Românii care tranzitează zonele carantinate au nevoie de adeverinţă. DN1 și Aeroportul Otopeni, singurele excepții

Bucureştiul, izolat în mijlocul a 11 localităţi în carantină. Sute de mii de oameni care locuiesc în oraşele şi comunele închise au acum nevoie de declaraţii sau adeverinţe de la angajatori ca să iasă din case. Este nevoie de ele inclusiv dacă tranzităm o zonă roşie. Singurele excepţii: Drumul Naţional 1 şi Aeroportul Otopeni.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 22.11.2020, 23:10

Vezi și
  • 11 oraşe şi comune din jurul Bucureştiului s-au închis
  • Indicele de infectare în Bucureşti a ajuns la 6,13 infectări la mia de locuitori

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Acest şofer a vrut să tranziteze comuna Corbeanca, în carantină de aproape 24 de ore. Nu a ştiut, spune el, că are nevoie de adeverinţă pentru traversarea unei zone roşii, aşa că a fost amendat de poliţişti.

Polițist: Trebuia să aveţi o declaraţie care să justifice prezenţa dumneavostră. O să fiţi sancţionat contravenţional pe motiv că nu aveţi declaraţie.

Șofer: Am venit în Bucureşti şi mergem la Buftea. Nu ştiu de ce mă sancţionează. Habar nu am avut că e Corbeanca închisă.

Laurenţiu Rădulescu reporter Observator: Inclusiv în cazul unei simple traversări printr o localitate aflată in carantina aveti nevoie de o adeverinţă de la angajator sau o declaratie pe proprie raspundere, asta daca nu doriti să riscati sa fiti amendati de politie.

În plus, nu aveţi voie să opriţi decât dacă aveţi o urgenţă.

DN 1, excepția de pe declarația pe propria răspundere

În timp ce sudul Capitalei este deja împânzit de localităţi "rosii", şi nordul începe să se închidă. Otopeni şi Corbeanca au intrat în carantină. În total, 11 oraşe şi comune din jurul Bucureştiului s-au închis.

DN 1, cel mai circulat drum din România şi principala poartă de intrare în Bucureşti, va face excepţie de la reguli. Autorităţile din Ilfov au decis ca cei care tranzitează doar această porţiune, în dreptul oraşului Otopeni, să nu fie nevoiţi să completeze declaraţii pe propria răspundere. Cu o condiţie însă. Să nu se abată de la drum, pe străzile laterale.

Daniel Zamfir, prefectul judeţului Ilfov: Asta nu inseamna ca cei care nu sunt verificati la acces nu vor fi verificati in interior.

Şi Aeroportul Otopeni este ferit pentru moment de zona de carantină.

Laurenţiu Rădulescu reporter Observator: Aeroportul Otopeni nu se află pentru moment sub incidenta vreunei zone aflate în carantină. Puteţi ateriza şi părăsi zona sau veni aici pentru decolare, fără să aveţi nevoie de declaraţie pe propria răspundere. Ar fi bine totuşi, chiar dacă nu este oficial, să aveţi dovada biletelor cumpărate.

Practic, Bucureştiul e blocat de carantina localităţilor din jur. Cu toate astea, o măsură clară nu e pe agenda decidenţilor.

Reguli în carantină:

  • adeverinţe/ declaraţii pe proprie răspundere
  • limitare deplasare orele 06.00-22.00
  • tranzitare fără oprire în localitate
  • slujbe religioase- maximum 20 persoane
  • slube înmormântare -maximum 8 persoane
  • restaurante/ terase/ saloane cosmetică închise

Klaus Iohannis, preşedintele României: Este o măsură care și-a dovedit eficiența, însă problematică este nu măsura în sine, ci efectul economic

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: În condiţiile în care Bucureştiul este un oraş mare rămâne ca fiecare dintre noi să ţină acest indice sub 6 şi ţine doar de noi.

Topul indicilor de infectare din România

Indicele de infectare în Bucureşti a ajuns la 6,13 infectări la mia de locuitori, mai mult decât dublu faţă de rata de infectare de 3 la mie, care anunţă intrarea în scenariul roşu. Sibiul rămâne judeţul cu cea mai mare incidenţă, de 8 infectări la mie. Preşedintele Iohannis evită deplasările în oraşul ajuns deja la o rată de infectare-record 13 la mie.

  • Sibiu 8,62
  • Ilfov 8,17
  • Cluj 7,06
  • Braşov 7,01

Klaus Iohannis, preşedintele României: Nu, nu am de gând să merg în Sibiu atâta timp cât este carantinat. Avem foarte mult de lucru aici si cred ca e mai important sa ma ocup de aceste probleme decat sa-mi petrec weekend-ul la Sibiu.

Doar în localităţile din Ilfov, aflate în carantină, poliţiştii au legitimat deja două mii de oameni şi au dat 253 de amenzi în valoare de peste 28 de mii de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Românii care tranzitează zonele carantinate au nevoie de adeverinţă. DN1 și Aeroportul Otopeni, singurele excepții