Numărul românilor care nu cred în coronavirus creşte periculos, la fel şi numărul infectărilor (Video)
În faţa celui mai mare val de îmbolnăviri de până acum, România s-a împărţit în două. Jumătate poartă mască, jumătate nu. Jumătate se teme, cealaltă jumătate nu crede. Dacă nu cunoşti pe nimeni care să aibă covid, înseamnă că boala nu există, este mesajul care se transmite mai repede decât virusul şi care are tot mai mulţi adepţi. Teoria conspiraţiei se bazează şi pe greşelile autorităţilor, spun psihologii.
- Un tânăr a fost încătușat la metrou, în București, pentru că nu purta masca de protecție în mod corespunzător.
- Specialiștii atrag atenția că întreaga situația poate degenera.
Staţia de metrou Unirii, una dintre cele mai aglomerate din Bucureşti. Un călător este luat la ţintă de jandarmi şi poliţişti pentru că nu poartă corect masca de protecţie. Individul ignoră mesajul şi urcă în prima garnitură.
Sorina Aktug, purtător de cuvânt Brigada de Intervenţii Speciale a Jandarmeriei: Persoana în cauză a devenit recalcitrantă şi a fugit pe scările care duc spre metrou, intrând în trenul care ducea în direcţia Tineretului. În momentul imobilizării, acesta a devenit agresiv, opunând rezistenţă.
Tânărul a fost amendat cu 4.000 de lei pentru că i-a pus în pericol pe alţii prin gestul său. Vocea lui nu e însă singulară. Sute de oameni s-au strâns seara trecută să protesteze în Piaţa Victoriei. Nemulţumirea lor: de ce să fie obligatorie masca, dacă virusul nu există? Împărtăşesc aceeaşi opinie şi pesoane cunoscute. Mugur Mihăescu, de exemplu.
Sunt tot mai mulţi coronasceptici, dar şi tot mai mulţi bolnavi. Pentru un pacient care a simţit pe pielea lui e durerors de înţeles cum unii oameni încă nu cred.
Pacient infectat cu noul coronavirus: Se poate întâmpla oricui, din orice poziție, de oriunde. Eu mi-am luat măsuri, întotdeauna mi-am luat măsuri de protecție, și cu mască și spălat pe mâini. Le doresc să nu ajungă să aibă confirmarea faptului că există, să trăiască ceea ce trăim noi. Cred că greșesc, eu consider că ei greșesc.
Virusul nepăsării s-a întins peste tot.
La Eforie, în weekend, sute de oameni s-au bălăcit în baia cu spumă. Oamenii au stat lipiţi unii de alţii printre bulele de săpun. Poliţiştii s-au autosezizat şi au amendat organizatorul, dar costul distracţiei îl vom resimţi cu toţii cel mai probabil peste câteva zile.
Nu doar turiştii sărbătoresc relaxarea fără distanţare, ci şi suporterii.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Ne-am grăbit politic să recomandăm anumite idei, anumite idei care s-au perpetuat precum bagatelizarea care a fost efortul de peste trei luni, precum și neîncrederea în existența unui virus.
Keren Rosner, psiholog: Faptul că la nivel înalt sunt tensiuni și contradicții fac ca populația să nu mai privească spre această latură, să evite informațiile, să fie foarte centrați pe activități de plăcere. Această stângăcie sau luptă la nivel înalt, la nivel decizional, generează această confuzie și că acest lucru nu este foarte serios și că este vorba despre o manipulare.
Isteria mesajelor false a ajuns până la email-uri atribuite Grupului de Comunicare Strategică, în numele secretarului Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat. Textul este conceput pentru a lăsa impresia că se solicită Direcțiilor de Sănătate Publică să raporteze discreționar numărul de infectări și de decese.
Nu doar românii cred în teoriile conspiraţiei.
În Statele Unite, cei care neagă existenţa coronavirusului organizează petreceri cu scopul de a se infecta. Un tânăr, în vârstă de 30 de ani, care a participat la un astfel de chef, a murit zilele trecute din cauza complicaţiilor provocate de virusul în care nu credea. Pe patul de moarte şi-a dat seama că va plăti cu viaţa ignoranţa sa.
Jane Appleby, doctor: Chiar înainte ca pacientul să moară s-a uitat la asistentă şi a spus: "Cred că am făcut o greşeală. Am crezut că virusul este o glumă, dar nu este".
13 milioane de oameni s-au infectat în toată lumea, iar 600 de mii au piedut bătălia cu virusul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰