Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Românii, obligați din această lună să recicleze hainele vechi. Ministrul Mediului explică procesul

Noul an vine cu noi directive europene pentru români. Pe modelul pet-urilor, vom fi nevoiţi să reciclăm şi hainele de care nu mai avem nevoie. Potenţialul există: o demonstrează succesul programului RetuRO. 

de Redactia Observator

la 05.01.2025 , 14:17

De la 1 ianuarie 2025, colectarea separată a devenit obligatorie la nivelul UE, inclusiv în România, în condiţiile în care la noi, până acum, colectarea deşeurilor s-a făcut doar la iniţiativa câtorva magazine de profil.

Startul e slab! Reciclăm până la 10% din deşeurile textile, deşi cu o legislaţie actualizată şi un lanţ tehnologic clar am putea urca până la 30%. În prezent, colectăm puţin peste jumătate de kilogram de deşeuri textile, de persoană pe an, în condiţiile în care în Europa sunt ţări în care se ajunge şi la 14 kilograme.

Cea mai mare cantitate de haine vechi ajunge la gunoi, dar trebuie ţinut cont de faptul că textilele sunt la fel de poluante precum plasticul. Şi pentru că România are taxe mai mici şi de 10 ori faţă de Europa, la noi au început să ajungă şi deşeurile altora. Celebrele haine second hand, de exemplu.

Vezi și

Ca şi obicei de consum, europenii folosesc aproximativ 26 kg de textile pe an din care aruncă la gunoi... jumătate. Agenţia Europeană pentru Mediu are o statistică foarte interesantă: un singur om foloseşte de-a lungul vieţii haine făcute cu 391 de kg de materie primă, pe 400 de metri patraţi şi cu ajutorul a 9 metri cubi de apă.

Pe acelaşi subiect

Explicaţiile ministrului Mediului

Cum reciclăm hainele?

Ministrul Mediului: Înainte de a le recicla trebuie să le colectăm separat. Astăzi, din păcate, cea mai mare parte a textilelor ajunge la groapa de gunoi. Atunci când mergem la un punct de colectare de deşeuri avem, cel mai probabil, un container pentru plastic/metal, unul pentru sticlă şi unul pentru hârtie/carton. Începând din această lună, primarii trebuie să instaleze o a patra fracţie, respectiv fracţia textilă, care va ajunge în fabrici de reciclare. (...) Reciclarea materialelor textile este mult mai complicată decât reciclarea petului. (...) 

Ministrul Mediului: Primarii nu au aflat în noaptea de Revelion că de la 1 ianuarie e obligatorie instalarea acestor puncte de colectare. Ştiau de doi ani de zile, atunci când am transpus legislaţia şi UE îţi dă acest termen tocmai pentru că e nevoie de modificarea legislaţiei, de adiţionarea contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de salubritate şi alte chestiuni birocratice. Sunt deja municipalităţi care şi-au făcut datoria. (...) Voi dispune colegilor de la Garda de Mediu ca începând din luna ianuarie să verifice modul în care cele peste 3.000 de unităţi administrativ-teritoriale din România îşi îndeplinesc această obligaţie. În lipsa conformării vor fi sancţionaţi. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Traiul pe datorie, la cote alarmante în România. Intenţionaţi să faceţi un credit anul acesta?
Observator » Evenimente » Românii, obligați din această lună să recicleze hainele vechi. Ministrul Mediului explică procesul