Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românul jefuit de 120 mil. $ în criptomonede a dat de urma hoţilor cu un avocat, i-a convins să-i returneze banii, apoi i-a dat pe mâna poliţiei. Ce riscă infractorii

Caz de roman anchetat de procurorii din Bucureşti. Un milionar în criptomonede a reclamat că a fost atacat de hackeri, care i-au furat Bitcoin în valoare de 120 de milioane de dolari. Cu ajutorul unui avocat specializat, a dat de urma hoţilor, i-a convins să îi returneze averea, apoi i-a dat pe mâna anchetatorilor.

de Cristina Filip

la 27.07.2024 , 19:27

Suspecţii care au dat marele jaf au fost călcaţi de mascaţi la prima oră. Potrivit anchetatorilor, cei trei indivizi au reuşit să-i spargă contul şi să transfere din portofelul lui în portofelele lor virtuale cripromonede în valoare de peste 120 de milioane de dolari. Până la percheziţii a reuşit să recupereze aproape 95% din valoarea monedelor.

Furt record de criptomonede

Cel mai probabil, milionarul a fost atacat printr-o metodă de phishing. A primit un link infectat, care le-a oferit hackerilor datele lui de conectare la platforma de tranzacţionare cu Bitcoin. Surse din interiorul anchetei spun că victima îşi ţinea monedele virtuale într-o platformă centralizată, care funcţionează după regulile băncilor clasice.

Vezi și

În caz de fraudă, tranzacţiile pot fi blocate şi anulate. Aşa a reuşit păgubitul să dea de urma hoţilor. "La transferul unei sume atât de mari  - 120 de milioane de dolari - cu siguranţă platformele mari centralizate pun întrebări înainte de a face asemenea transferuri", spune Alexandru Hobincu, specialist în criptomonede.

Pe acelaşi subiect

"Elementul cel mai important este timpul, dacă pierzi timp scad şansele de identificare, de prindere a făpturitorului şi de recuperare a prejudiciului", a declarat George Zlati, avocat specializat în criminalitate informatică.

Sfatul specialiştilor

Pentru a evita astfel de situaţii, specialiştii au câteva sfaturi preţioase. "Căutaţi ca documentele companiei să fie valabile. Dacă un exchange nu are reglementările necesare, consideraţi că e ca şi cum ai da banii unui cămătar pe premisa că îţi promite el că îţi dă banii înapoi", spune Alexandru Hobincu, specialist în criptomonede.

Chiar şi în cazul platformelor centralizate există riscuri - insolvenţa sau reaua intenţie a dezvoltatorului. Pentru un plus de siguranţă, există varianta unui portofel independent de orice platformă care poate fi accesat prin cuvinte cheie. "Dacă făptuitorul ajunge în posesia setului de cuvinte cheie, nu va putea efectua nicio tranzacţie decât dacă va cunoaşte şi codul unic general la fiecare tranzacţie. Asta este gamechanger", adaugă George Zlati, avocat specializat în criminalitate informatică.

Cei trei suspecţi acuzaţi că au furat bitcoin în valoare de 120 de milioane de dolari au recunoscut totul în faţa procurorilor de la crimă organizată. După o noapte în arest, sunt anchetaţi acum în libertate, sub control judiciar. Riscă până la 10 ani de închisoare.

Cristina Filip Like

Cred că profesia asta m-a ales pe mine înainte să o aleg eu pe ea. Nu întâmplător. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Românul jefuit de 120 mil. $ în criptomonede a dat de urma hoţilor cu un avocat, i-a convins să-i returneze banii, apoi i-a dat pe mâna poliţiei. Ce riscă infractorii