Rusia renunță la participarea la un grup de consultare prevăzut în Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa
Rusia a anunțat marți că își suspendă participarea la un grup comun de consultare prevăzut în Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE)
Rusia a anunțat marți că își suspendă participarea la un grup comun de consultare prevăzut în Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE)
'Federația Rusă a luat decizia de a pune capăt participării la reuniunile grupului comun de consultare de la 11 martie. Astfel, suspendarea acțiunilor în cadrul FACE declarată de Rusia în 2007 devine deplină', se precizează într-o declarație a Ministerului de Externe rus.
Suspendarea participării Moscovei finalizează moratoriul unilateral privind implementarea Tratatului FACE declarat printr-un decret emis de președintele Vladimir Putin în 2007, notează Sputnik.
MAE rus a adăugat că 'țările NATO preferă de fapt să ocolească prevederile Tratatului FACE, extinzând Alianța'.
O versiune adaptată a Tratatului FACE a fost semnată în 1999, dar statele membre NATO au refuzat să o ratifice până la retragerea de către Rusia a trupelor din Georgia și din Transnistria, criteriu considerat de Rusia drept unul impus artificial.
În decembrie 2007, Rusia a impus un moratoriu unilateral asupra Tratatului FACE, invocând faptul că e 'irelevant' în raport cu planurile NATO de a-și extinde prezența militară în estul Europei și a refuzului de a ratifica versiunea adaptată. În 2011, precizează Sputnik, statele membre NATO au anunțat că nu vor mai face schimb de informații cu Rusia privind armele convenționale și trupe. În noiembrie 2014, Rusia a suspendat implementarea Tratatului FACE.
'În aceste condiții, Rusia consideră că este lipsit de sens să-și continue participarea la reuniunile Grupului consultativ comun din motive politice și practice și pentru că sunt prea costisitoare din punct de vedere economic', a mai precizat MAE rus.
Tratatul original FACE a fost semnat în 1990 de 16 state membre NATO și șase state membre ale Tratatului de la Varșovia, stabilind limite egale pentru fiecare bloc în cinci categorii cheie de armament convențional și mijloace tehnice militare, respectiv tancuri, vehicule blindate de luptă, piese de artilerie, elicoptere de asalt și avioane de luptă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰