Video S-a dat alarma pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca. 800 de persoane implicate într-un amplu exerciţiu de intervenţie
Au sunat alarmele, ieri, pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca. Autorităţile au efectuat un amplu exerciţiu pentru a verifica timpul de reacţie şi modul de intervenție în cazul unui accident aviatic. Doar că de la simulare a lipsit chiar avionul. Doua autobuze au ţinut locul aeronavei, care conform scenariului se rupea în doua la aterizare.
Sirenele salvărilor şi a autospecialelor de pompieri au răsunat încă de la prima oră pe aeroportul din Cluj. Potrivit scenariului, unei aeronave A320 i s-a rupt trenul de aterizare la contactul cu pista şi a luat foc.
800 de persoane implicate în exerciţiul de intervenţie
Alex Prunean, reporter Observator: Peste opt sute de persoane sunt implicate în acest exerciţiu, de la militari, la pompieri, medici, jandarmi, dar şi alţi angajaţi ai aeroportului. Prioritatea este ca toţi cei o sută de pasageri să fie evacuaţi şi duşi la o distanţă cât mai mare de aeronavă avariată, reprezentată de cele două autobuze.
Numărul victimelor a fost unul foarte mare, multe fiind în stare gravă. Aşa că cel mai important a fost modul în care medicii veniţi la intervenţie s-au mobilizat.
- Un blindat TAB a făcut zob un Mitsubishi pe o stradă din Iaşi, în drum spre un exerciţiu militar. O şoferiţă...
- Prima ipoteză în cazul incidentului din poligonul din Sălaj: Un maior ar fi manevrat greşit grenada, s-a panicat...
- Explozia de la poligonul din Sălaj, care a rănit grav 9 soldaţi. Greşeala militarilor care le-ar fi putut aduce...
Sânziana Motora, medic SMURD: Există mari diferenţe între accidentele cu victime multiple şi accidentele, care sunt cu mai puţine victime, deoarece victimele întotdeauna depăşesc numărul de salvatori şi trebuie făcut un tiraj foarte bine stabilit.
Alex Prunean, reporter Observator: Pentru că în caz de accident, primele minute contează, aproape de pistă au fost ridicate trei spitale mobile. Aici, răniţii primesc îngrijiri medicale. Sunt trataţi, iar mai apoi, în funcţie de gravitate sunt transportaţi către spitalele din oraş.
În exerciţiu a fost implicat inclusiv un elicopter SMURD, dar şi un elicopter militar de la baza aeriană de la Câmpia Turzii. Un astfel de exerciţiu e obligatoriu la fiecare doi ani, pentru fiecare aeroport. Acum însă... simularea a fost făcută într-un mod mai grav o întâmplare reală din 2021. Atunci, un avion ce aducea turişti din Egipt a suferit o explozie la trenul de aterizare, care a fost urmată de un mic incendiu.
David Ciceo, directorul aeroportului din Cluj: Erau trei tone de combustibil, 100 de pasageri. Pompierii noştri au ajuns în mai puţin de trei minute şi au reuşit să stingă focul.
În cazul simulării de ieri, primele echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă au ajuns în 9 minute, însă rezultatele vor fi analizate mai amplu în perioada următoare. Iar pe baza acestora, urmează să se aducă îmbunătăţiri acolo unde este cazul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰