Antena Meniu Search
x

Video "Să nu mai treacă nimeni prin durerea mea". Mama elevului care a murit după ce a consumat mai multe energizante, despre legea care a interzis băutura minorilor

E lege: tinerii sub 18 ani nu mai au voie să cumpere energizante din magazine. Băuturile populare printre copii nu se vor vinde în autmoate, iar în magazine vânzătorii care nu respectă regulile riscă amenzi de zeci de mii de lei. Vara trecută, un băiat din Iaşi a murit în tabără după ce a băut mai multe energizante.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 20.02.2024, 20:47

Vezi și

El este Yannis, un adolescent care nu împlinise vârsta majoratului când energizantele i-au oprit inima. A murit subit, în toiul nopţii, în timp ce se afla într-o tabără de vară, după ce a consumat mai multe băuturi cu cofeină şi zahăr. La opt luni de la tragedie, mama lui încă regretă că nu l-a avertizat despre pericolele la care se expune. Ca să-şi mai aline dorul, admiră zi de zi altarul cu poze pe care l-a făcut acasă.

Ionela Tănase, mama lui Yannis: Nici prin cap nu mi-a trecut că a consumat aşa ceva. Din păcate, i-a fost fatal. Parcă mă simt vinovată că nu l-am verificat mai mult. Ceea ce mă şochează pe mine foarte mult este că sunt părinţi care nu conştientizează pericolele energizantelor. Efectiv, sunt părinţi care cumpără pentru petreceri. 

Pe certificatul medico-legal al victimei doctorii au scris la cauzele decesului „insuficienţă cardio-respiratorie acută“. Tânărul a băut o cantitate atât de mare de energizante încât corpul lui nu a mai putut să se apere, iar oxigenul şi sângele nu i-au mai ajuns la inimă. Acum,comercializarea acestor băuturi tinerilor sub 18 ani este stric interzisă prin lege.

Ionela Tănase, mama lui Yannis: Când am văzut ştirea la televizor m-a luat tremuratul. Slavă Domnului că au făcut ceva cu legea asta. Sper să nu se mai întâmple, să nu mai treacă nimeni prin durerea mea.

Pe acelaşi subiect

Doi din trei tineri consumă energizante zilnic, potrivit studiilor.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: O doză de energizant de 250 de mililitri conţine, în medie, 80 de miligrame de cofeină. Patru astfel de băuturi consumate sunt echivalentul a 10 cafele espresso.

Magazinele care nu vor respecta legea riscă ameză de până la 30 de mii de lei.

Proiectul de lege a trecut de parlament si merge la presedinte pentru a fi semnat. Până atunci, vânzărorii fac legea

Cei care consumă în mod repetat cantităţi mari de energizant pot avea dureri de cap, greaţă, insomnie, ameţeli, dificultăţi de respiraţie, palpitaţii şi anxietate, potrivit Institutului de Sănătate Publică. Ca la multe subtanţe periculoase, o dată oprit consumul se poateintra în sevraj

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » "Să nu mai treacă nimeni prin durerea mea". Mama elevului care a murit după ce a consumat mai multe energizante, despre legea care a interzis băutura minorilor