Antena Meniu Search
x

Video S-a sinucis la 15 ani, copleşit că e singur, departe de părinţi şi într-un regim militar. Adolescentul s-a schimbat în haine de civil înainte de gest

Tragedie la Colegiul Militar din Alba Iulia. Un elev de 15 ani s-a aruncat de la etajul patru al internatului. În camera adolescentului a fost găsit un bilet de adio, adresat familiei. Ar fi fost copleşit de regimul strict şi nu ar fi fost susţinut de părinţi. Profesorii săi sunt şocaţi de gestul extrem, mai ales că băiatul trecuse cu brio testările psihologice. 

de Redactia Observator

la 11.01.2024, 20:33

Vezi și

Lucas şi-a început ultima zi din viaţă la fel ca oricare alta. S-a îmbrăcat în uniforma de elev a Liceului Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia şi s-a prezentat la apel. Nu s-a dus, însă, la cursuri. A urcat în camera lui, situată la etajul patru al internatului, s-a schimbat în haine de civil şi a deschis geamurile. Băiatul a căzut în gol de la peste 15 metri. 

  • Călin Potor, medic SAJ Alba: Am găsit pe iarbă, în faţa clădirii un tânăr, un copil aş putea spune, de 15 ani, fără semne vitale, incompatibele cu viaţa. Geamuri deschise la etajul patru de unde probabil s-a şi aruncat. Diriginta lui a făcut un atac de panică. 

Lucas a lăsat şi un bilet de adio

Adolescentul ar fi scris că se simţea singur, fără sprijin, departe de părinţii care au rămas la Baia Mare. Nu s-ar fi obişnuit cu sistemul de învăţământ militar pe care îl cunoscuse anul trecut, în septembrie. O probă importantă înainte de admiterea în liceu a fost testarea psihologică, care nu a ridicat însă niciun semn de întrebare. 

Pe acelaşi subiect
  • Ioana Popa, reprezentant Colegiul Național Militar "Mihai Viteazul": A susţinut evaluare psihologică fiind declarat apt. A fost un elev cu rezultate bune la învăţură şi a avut o relaţie bună cu colegii.

Lucas a fost primul elev din şcoala gimnazială în care a învăţat care a reuşit să intre la Colegiul Militar. Era mândru de asta şi chiar înainte de Sărbători le-a spus foştilor profesori că a luat decizia corectă. 

  •  Maria Buda Voichița, fostă învățătoare: Era un elev foarte ambiţios, foarte motivat, era vesel tot timpul. Din câte mi-a explicat anul trecut, a fost decizia lui să meargă la Liceul Militar, că îşi doreşte foarte mult şi că se va descurca. 
  • Florin Ștef , fostul dirigente: Vestea asta ne-a luat prins surprindere pe noi, suntem dărâmaţi. Chiar înainte de sărbători a venit la şcoală ca să ne salute şi ne-a trasmis că e foarte bine şi îi merge foarte bine. Chiar nu pot să înţeleg de ce s-a ajuns la situaţia asta.

Semnele subtile că un copil are nevoie de atenția părinților

Psihologii spun că părinţii trebuie să aibă o relație apropiată cu copiii ca să depisteze dacă au vreo problemă şi să îi poată ajuta. Comportamentul lor de zi cu zi poate scoate la iveală detalii extrem de importante legate de ceea ce simt. 

  • Lenke Iuhos, psiholog: Nu doreşte să participe la masă, mânâncă mai puţin, sau pe ascuns. Nişte semne foarte clare ajutătoare sunt acele prin desene sau prin scrisori, sau chiar pe la sfţârşitul caietelor. Adolescenţii au foarte mare nevoie de prezenţa unui adult care îl susţine. E recomandabil ca în faţa unei schimbări, tot timpul adultul să fie alături de copil şi să pregătească acea perioadă de schimbare cu minim 6 luni de zile înainte.

Astfel de gesturi extreme au devenit din ce în ce mai dese în rândul adolescenţilor. Conform OMS, sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul tinerilor între 15 şi 29 de ani. Şapte din 10 elevi au avut nevoie de consiliere psihologică în ultimii doi ani, conform unui studiu Salvaţi Copiii. Iar unul din trei copii s-a confruntat cu tulburări de anxietate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » S-a sinucis la 15 ani, copleşit că e singur, departe de părinţi şi într-un regim militar. Adolescentul s-a schimbat în haine de civil înainte de gest