Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Saloane ale morţii" la Pantelimon: niciun pacient nu era lăsat să scape viu de aici. "Cum naiba au murit ăia aşa?"

Apar noi detalii şocante despre medicii de la spitalul Pantelimon, acuzaţi de omor calificat cu premeditare. Una dintre doctoriţe era poreclită "doamna cu coasa" şi muta pacienţii în trei saloane speciale, de unde nimeni nu mai ieşea viu. Mărturiile asistentelor în faţa procurorilor sunt desprinse parcă din filmele horror: după ce modifica dozele, cadrul medical venea periodic să verifice dacă pacientul a murit şi reproşa din priviri faptul că era încă în viaţă. 

de Bianca Iacob

la 09.08.2024 , 20:05

Ea este medicul de la terapie intensivă din spitalul Pantelimon, poreclită "doamna cu coasa" chiar de colegi. Mărturiile şocante arată că la ATI ar fi existat trei saloane ale morţii, 3, 6 şi 7, în care, cine ajungea, era lăsat să moară.

"Medicul M.M., poreclită la nivelul secţiei "doamna cu coasa", începând cu lunile octombrie - noiembrie 2023, a demarat un mecanism de eficientizare a activității Secției de ATI prin reducerea dozei de noradrenalină. Scopul scăderii dozei de noradrenalină era unul absolut inuman, provocarea decesului persoanelor pentru eliberarea paturilor de la ATI", se arată în referatul de la arestare.

Mărturiile date de colegii doctoriţelor în faţa procurorilor sunt greu de imaginat

Vezi și

Mărturiile date de colegii doctoriţelor în faţa procurorilor sunt greu de imaginat. Una dintre asistente le-a declarat anchetatorilor că unul dintre medici, după ce modifica dozele, venea periodic să verifice dacă pacientul a murit. Aceeaşi asistentă a spus şi că de multe ori o întreba din priviri - de ce nu a murit sau "nu e încă mort?"

Pe acelaşi subiect

"Nu era atât de aglomerată, erau cred doi pacienți în așteptare în UPU, dar sigur nimic nu ar justifica o astfel de atitudine", Bogdan Socea, manager Pantelimon.

În urmă cu doar câteva ore, managerul spitalului şi-a anunţat demisia, după ce ministrul Sănătăţii şi premierul i-au cerut să o facă. Practica sinistră ar fi fost cunoscută de cei care lucrează pe secţia de anestezie şi terapie intensivă.

Discuția dintre directorul de îngrijiri și medicul ATI:

Director îngrijiri: A început să facă curat în saloane, că s-a eliberat un salon. Și zic: Cum s-a eliberat un salon?

Medic ATI: Adică au murit toți, au murit toți pacienții.

Director îngrijiri: Păi cum naiba au murit ăia așa?

Medic ATI: Păi nu știm, că cică M. și M. opresc. Mi-au zis asistentele că opresc suportul vasopresor.

Director îngrijiri: Noradrenalina.

Medic ATI: Da, o opresc, da!

Înregistrările de la dosar dau fiori

Iar înregistrările de la dosar dau fiori, dovezi ale unei dezumanizări înspăimântătoare.

"Sunt situaţii în care sunt justificabile, deci este adaptat la caz, la statusul pacientului doza nu este fixă asistenta nu ate voie să administreze absolut nimic fără medic", Florina Pompilian, Șefa Societății ATI Spitalul Pantelimon. 

Cel mai şocant este cazul unui pacient de 54 de ani, trecut pe lista "de lăsat". 

"M.M. a modificat rata noradrenalinei pe injectomatul pacientului de la 15ml/h la 1 ml/h și i-a spus că e "de lăsat" totodată făcând mențiunea să treacă în foaia de observație valoarea de 15ml/h", se arată în referatul de la arestare.

Doctorii ar fi recurs nu o dată, ci de doua ori la reducerea dozei de adrenalina. Bărbatul ar fi ajuns pe picioarele lui la spital pe 17 martie. Cateva zile mai tarziu, pentru că starea i s-a agravat, a fost mutat la terapie intesivă. A doua zi, i s-ar fi scăzut brusc doza de noradrenalina. O asistentă descoperă şi îi creşte la loc cantitatea. Starea pacientului se îmbunătățeşte şi este vizitat de familie. Câteva zile mai târziu, însă, pe 4 aprilie, procurorii notează că doza i-ar fi fost din nou scăzută dramatic. Bărbatul nu a mai rezistat.

"Coroborat cu faptul că există concordanță temporală între scăderea bruscă a valorii de noradrenalina și survenirea stopului cardio-respirator neresponsiv la manevrele de resuscitare cu declararea decesului la ora 15:00, apreciem că intre aceste deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale și deces există legătură de cauzalitate", se arată în referatul de la arestare.

Medicii spun că e greu de demonstrat.

Doctoriţa, poreclită "doamna cu coasa"

"Cunosc legislația din România, stiu ca medicii nu sunt protejați de ceea ce ține de situația pacienților aflați in end of life, adică sfârșitul vieții. Însă este o situație aberantă, pentru că în cazul de față, pacientul respectiv era medical mort. Un pacinet cu astfel de doze de vasopresor este un pacient mort. Dacă ai patru organe care cedează sau cinci, aici e deja o mortalitate de sută la sută. Nu putem să vorbim despre o crimă sau un pacient care era clinic mort", spune Torje Iuliu, medic anestezist român la GNH Klinikum Kassel, Germania.

În luna aprilie, luna în care a izbucnit scandalul la Pantelimon, pe secţia de ATI au fost înregistrate 62 de decese. După ce cazul a devenit public, medici au încercat să şteargă urmele, arată procurorii.

Acasă la doctoriţa poreclită doamna cu coasa, procurorii au găsit la percheziţii un prospect al substanţei noradrenalină plus o listă cu pacienţii decedaţi la începutul lunii aprilie, dar şi asistenţii care au lucrat în perioada respectivă la ATI. În dreptul lor era notată menţiunea - curat în telefon!

Doi medici de la Secţia ATI a Spitalului Pantelimon, plasaţi în arest preventiv

Femeie: Deci, foile sunt făcute perfect.

Unul din medicii acuzați de omor: Presupun că da. Că așa au fost.

Femeie: Bun, bun. Deci, tu atunci nu vei fi judecată, nu pe ce căcat mănâncă niște cretini, ci pe ceea ce este pe foi.

Cealaltă doctoriţă s-a întâlnit cu avocatul pentru a discuta despe posibilele infracţiuni şi limitele de pedeapsă - 25 de ani pentru omor calificat şi 7 ani pentru ucidere din culpă.

Doi medici de la Secţia ATI a Spitalului Pantelimon au fost plasaţi în arest preventiv pentru 30 de zile sub acuzaţia de omor calificat cu premeditare.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » "Saloane ale morţii" la Pantelimon: niciun pacient nu era lăsat să scape viu de aici. "Cum naiba au murit ăia aşa?"