Video Satul din România în care turiştii pot gusta sarmale cu brânză sau kobeteu: "Gastronomia e o tradiţie"
Pe timpul verii, Delta Dunării se transformă într-o veritabilă scenă multiculturală, unde gusturile autentice ale diferitelor etnii își spun povestea.
În unele zone, turiștii cazați în pensiuni pot savura sarmale, dar si alte preparate locale pregătite în moduri inedite, nu după o rețetă standard, ci după specificul fiecărei comunități. Pentru a păstra și promova aceste obiceiuri, gazdele organizează periodic evenimente în colaborare cu muzeografii din Constanța.
În curtea unei gospodării tradiţionale din Vişina, atmosfera a fost una plină de viaţă. Fiecare colţ al bucătăriilor dobrogene spune o poveste, fiecare masă reuneşte arome ce poartă amprenta trecutului, iar fiecare pas de dans exprimă o identitate culturală distinctă. Este un loc ales cu grijă de muzeografi pentru a celebra și promova bogăţia tradiţiilor locale.
"Nu se poate să vorbim despre o etnie fără a scoate în evidență gastronomia specifică. Prin aceste activităţi, tradiţiile nu dispar. Gastronomia este o tradiţie", a declarat Cerasela Dobrinescu, muzeograf Muzeul de Artă Populară Constanţa.
Gospodinele din comunitatea bulgară și-au pus sufletul în fiecare preparat, pregătind un adevărat festin cu mâncăruri aparte, pline de savoare și tradiție. "Sărmăluţele sunt umplute cu brânză. La noi în zonă se fac sarmalele cu brânză, în special cu brânză de oaie. Și cherdelele cu ceapă și cu mărar verde, tot cu brânză".
Bucătărie tradiţională, la Vişina
Comunitatea ucraineană a adus în prim-plan aromele pescăreşti, reţete moştenite din generaţie în generaţie, care păstrează gustul autentic al Deltei. "Este pește de Dunăre. Avem scrumbie tot marinată făcută acum cu ceapă roși".
Mai mult, în bucătăria tătară, gospodinele s-au mândrit cu preparate deosebite, realizate exclusiv din aluaturi fine. "Kobeteul este o mâncare, o plăcintă tradițională tătărească. Se face din aluat, cu foi întinse în casă. Apă, sare, puţin ulei, la mijloc carne tocată, ceapă tocată, unii pun orez".
Evenimentul care a reunit mai multe identităţi gastronomice se află la a doua ediţie şi s-a desfăşurat în curtea unei femei care şi-a lăsat cariera pentru a promova tradiţia.
"Gospodăria are o suprafaţă destul de mare. Avem o casă muzeu pe care o prezentăm în cursul evenimentului. Tradiţie, costume, poveste, Dobrogea, arhitectură. Gospodăria este un tot, pentru toţi cei care vor să ajungă în Dobrogea", a declarat Bianca Folescu, fondator "Suvenir din Dobrogea". Într-o lume grăbită, Vișina a fost, pentru o zi, un loc al răbdării, al gustului și al tradiției.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰