România e pe harta clienţilor Cambridge Analytica, firma care a manipulat campanii electorale în întreaga lume
În războiul pentru putere şi influenţă, cea mai populară reţea socială din lume ar fi devenit arma perfectă!
În războiul pentru putere şi influenţă, cea mai populară reţea socială din lume ar fi devenit arma perfectă! Scandalul datelor furate de la 50 de milioane de utilizatori de Facebook ajunge şi în România. Un jurnalist vorbeşte despre conturile din ţara noastră care ar fi fost manipulate după practica folosită de compania Cambridge Analytica. Ancheta jurnaliştilor din Marea Britanie arată cum informaţii personale, colectate ilegal, s-au transformat în profiluri folosite în jocuri politice.
Fiecare site vizitat, fiecare like dat, fiecare clip urmărit online creează o amprentă digitală. În mâinile firmelor de consultanţă, aceste date pot deveni adevărate arme. Aşa s-ar fi născut scandalul uriaş.
La început a fost testul de IQ. Unul din sutele de mii de teste completate în fiecare zi pe Facebook. Însă, odată cu acceptul de a accesa aplicaţia, utilizatorii au deschis larg poarta către informaţiile personale şi lista de prieteni. 50 de milioane de oameni au picat în capcana firmei de consultanţă politică, iar activitatea pe reţeaua de socializare ar fi fost transformată de Cambridge Analytica în armă de propagandă în masă. Cu ajutorul unui algoritm avansat, analiştii puteau estima după doar trei like-uri: vârsta utilizatorului, orientarea politică, starea civilă dar şi care sunt mesajele politice la care aceştia vor reacţiona pozitiv.
Imaginează-ţi că ei au reuşit, cu aproape 100 de like-uri, să te cunoască mai bine decât te cunoşti tu pe tine. Asta înseamnă că ei pot să te targeteze cu tot felul de mesaje, că tu nici măcar nu ştiai că-ţi pot declanşa o reacţie emoţională.
- Liviu Dragnea a fost pentru prima oară audiat în dosarul angajărilor fictive, în care este inculpat
- O grupare urmărită în SUA pentru terorism intern a făcut zeci de prozeliţi în Braşov. Au cerut să le fie...
- România va fi lovită de o puternică furtună de zăpadă. Vor fi temperaturi şi de -20 de grade
Aşa ar fi reuşit angajaţii Cambridge Analytica să influenţeze procese electorale din ţări de pe întreg mapamondul, arată ancheta Channel 4. Jurnaliştii l-au înregistrat pe unul dintre directorii companiei: "Am făcut asta în Mexic, am făcut asta în Malaezia şi acum mergem în Brazilia. Am folosit o organizaţie diferită pentru o un proiect de succes într-o ţară din Europa de Est. Nimeni nici măcar n-a ştiut că sunt acolo."
Ţara est-europeană ar fi România, susţine Rupert Wolfe Murray, un jurnalist britanic. Astăzi, într-un mesaj postat pe Twitter, scrie că ar fi fost ofertat pentru a participa la o operaţiune secretă legată de alegerile din 2016.
Compania mamă a Cambridge Analytica ar fi Strategic Communication Laboratory, susţine fostul angajat care a făcut publice informaţiile. Organizaţia are o reprezentanţă şi în România, care se ocupă, printre altele, conform descrierii de pe site, cu schimbarea comprtamentului şi este condusă de omul de afaceri Peter Imre.
Directorul Cambridge Analytica a fost suspendat din funcţie, iar fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, va trebui să dea explicaţii în parlamentul britanic, dar şi în Senatul american. După izbucnirea scandalului, reţeaua de socializare a suferit pierderi de aproape 50 de miliarde de dolari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰