“Scaunul zburător”, liftul cu care Ludovic al XV-lea se plimba prin palat!
Deşi aţi crede că liftul este o invenţie modernă, ei bine, aflaţi că, în urmă cu 271 de ani, regele Franţei folosea un “scaun zburător” chiar în Versailles
Deşi aţi crede că liftul este o invenţie modernă, ei bine, aflaţi că, în urmă cu 271 de ani, regele Franţei folosea un “scaun zburător” chiar în Versailles
Ludovic al XV-lea (1710-1775) s-a numărat printre cei mai longevivi monarhi din istorie, domnind 60 de ani. Deşi s-a căsătorit de tânăr cu Maria Leszczyńska, fiica lui Stanisław Leszczyński, regele detronat al Poloniei, acesta nu a putut rezista femeilor, motiv pentru care, de-a lungul vieţii, a avut parte de zeci de amante.
Nevoia de "intimitate", o inventie care va face istorie!
Pentru a reuşi să scape de ochii vigilenţi ai soţiei, dar şi ai curtenilor, Ludovic se hotărăşte să facă ceva! Astfel, reuşeşte să inventeze un mecanism care îl ajută să ajungă chiar mai repede în camera “secretă”: un “scaun zburător”. Acesta a fost instalat în anul 1743, regele reuşit să ajungă repede la Madame de Chateauroux, una dintre cele mai importante iubite ale acestuia.
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
- Rezultate LOTO 6/49 duminică 16 februarie 2025, ora 18:50. Numerele câştigătoare la loto azi
- Eurostat: România este codaşa Uniunii Europene la educaţia digitală. Care sunt cauzele
- Cutremur azi în România. Un seism de 3,6 pe scara Richter s-a produs în Vrancea
Liftul, aşa cum îl numim astăzi, era, de fapt, un dulap înalt, de care era agăţat o frânghie, iar ocupantul trăgea de aceasta pentru a ridica sau coborî întreg mecanismul. În construcţia lui intrau câteva contragreutăţi şi roţi de transmisie. Regele putea intra în “minunea” palatului direct din balcon.
După succesul obţinut cu “scaunul zburător”, Ludovic a trecut mai departe!
Aşa a luat naştere şi “masa zburătoare” . Cu ajutorul acesteia, bucătarii trimiteau direct în camera regelui preparatele calde, prezenţa servitorilor devenind astfel inutilă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰