Antena Meniu Search
x

Video Schema prin care 8 bărbaţi au reuşit să obţină 80.000 de euro de la firmele de asigurări, după presupuse accidente în trafic

Zeci de mii de euro din accidente false. O grupare specializată în fraude auto a fost ridicată de poliţie după ce a a reuşit să păcălească firmele de asigurări cu peste 80.000 de euro în urma unor presupuse incidente în trafic. Gruparea acţiona în mai multe judeţe, astfel încât să nu trezească suspiciuni. În curtea unuia dintre suspecţi, poliţia a găsit un adevărat service auto, cu recuzită pentru înşelătorii.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 10.04.2024, 19:24

Vezi și

Suspecţii schimbau diferite piese de la maşini ca să poată truca accidentel şi să fie convingători, iar mai apoi încheiau constatările amiabile şi cereau banii de la societăţile de daune. La unul dintre ei acasă, poliţia a găsit un "service" improvizat. Mai multe piese de maşini pentru diferite mărci, culori şi modele. 8 indivizi sunt bănuiţi de înscenarea accidentelor pentru a cere bani de la firme. 7 dintre ei au fost deja reţinuţi după ce poliţia a făcut 15 percheziţii în mai multe locaţii din Argeş, Dâmboviţa şi Olt. Suspecţii se cunoşteau între ei, potrivit unor surse, şi înscenau regulat accidente.

Cei 8 suspecţi au reuşit să ia 80.000 de euro de la firmele de asigurări pe accidente care nu au existat

"La nivel european se presupune că peste 14% din dosarele de daună avizate pe auto sunt fraude. În cazul prezentat de dumneavoastră, lucrurile sunt foarte simple. Are loc un eveniment, păstrează piesele, ulterior montează nişte piese after market. Şi simulează un eveniment. Deschid dosar de daună şi solicită despăgubiri", a declarat Marius Constantinescu, broker de asigurări. În faza preliminară, e foarte greu de identificat o astfel de fraudă. Astfel că, în decurs de aproape doi ani, cei 8 suspecţi au reuşit să ia 80.000 de euro de la firmele de asigurări pe accidente care nu au existat.

Ar fi însă mult mai multe dosare de daună depuse, la mai multe firme, însă procedurile au fost sistate după percheziţiile poliţiei. Legal, după un accident, în urma înţelegerii între şoferi, la dosarul de daună ar trebui ataşate pozele cu avaria maşinii. La service, compania de asigurări îşi poate face propria verificare - adică maşina se demontează pentru a vedea întreaga pagubă. Când verificările suplimentare duc către suspiciuni de fraudă, asiguratorul vede dacă accidentul a fost real sau nu.

în România, există un fenomen puţin diferit. Legislaţia este atât de împotriva companiei de asigurari încât nu ai timp să verifici dacă un eveniment este sau nu este o fraudă, pentru că în 5 zile nimeni nu poate să-şi dea seama. Sunt mai multe posibilităţi. De la exagerarea unei daune, de la faptul că are cineva o pietricică în geam şi exagerează costurile, până la înscenarea întregului mecanism. Nu doar accidente rutiere se pot înscena, ci o grămadă. Fraudele sunt diverse: de la evenimente înscenate, la frauda de tip "crash for cash" în urma căreia şoferii devin victimele unor indivizi specializaţi în producerea intenţionată a unor accidente, până la comportamente abuzive. Toate fraudele se regăsesc în preţul final al poliţelor pe care le plătim cu toţii pentru propriile maşini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Schema prin care 8 bărbaţi au reuşit să obţină 80.000 de euro de la firmele de asigurări, după presupuse accidente în trafic