Antena Meniu Search
x

MODIFICĂRI MAJORE pentru şoferi! Legislaţia rutieră se schimbă din acest weekend. Ce trebuie să știți despre înmatricularea maşinii

Astăzi, 2 septembrie, intră în vigoare Ordonanța Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Una dintre cele mai imporante prevederi ale acesteia se referă la introducerea noţiunii de suspendare a înmatriculării vehiculelor. 

Astăzi, 2 septembrie, intră în vigoare Ordonanța Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Una dintre cele mai imporante prevederi ale acesteia se referă la introducerea noţiunii de suspendare a înmatriculării vehiculelor.

Suspendarea de drept a înmatriculării, care este introdusă prin OG 14/2017, este “operațiunea administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public”. Aşadar, cât timp înmatricularea este suspendată de drept, autoturismul nu poate circula pe drumurile publice.

"La articolul 6, după punctul 29 se introduce un nou punct, punctul 291, cu următorul cuprins: suspendarea înmatriculării - operațiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumul public", se arată în ordonanță, potrivit site-ului lege5.ro.

Noţiunea nu era definită în legislaţie iar, de astăzi, se poate aplica în două situaţii.

Pe acelaşi subiect

În primul caz, înmatricularea se suspendă de drept dacă se constată că un autoturism circulă fără să fi făcut Inspecţia Tehnică Periodică (ITP), sau dacă circulă cu ITP expirat. După ce vehiculul trece o nouă inspecţie periodică, suspendarea încetează.

Al doilea caz în care intervine suspendarea înmatriculării este cel în care se achiziţionează un autoturism, iar noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

"Art. 10. - (1) Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terților prin accidente de circulație, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată.

(2) Constatarea deficiențelor vehiculelor se face de către poliția rutieră, iar verificarea stării tehnice a vehiculelor aflate în trafic pe drumurile publice se face de către poliția rutieră, împreună cu instituțiile abilitate de lege", se mai arată în textul ordonanței.

Autorităţile vor întocmi o nouă bază de date în care vor fi trecuţi toţi şoferii şi toate maşinile din România. Este vorba despre Registrul naţional de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, ce va fi creat și gestionat de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

"La articolul 11, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins: (4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operațiuni, noul proprietar este obligat să solicite autorității competente de înmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului".

Este vorba despre un registru electronic, cu datele personale ale tuturor celor care obţin premise de conducere, dar şi cu datele de identificare ale maşinilor care se înmatriculează sau re-înmatriculează în România. Datele vor fi păstrate timp de zece ani.

În acest registru se trec şi autoturismele a căror înmatriculare se suspendă de drept, în cele două cazuri de mai sus, iar datele vor fi păstrate timp de cinci ani.

Noile modificări pot fi consultate AICI.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » MODIFICĂRI MAJORE pentru şoferi! Legislaţia rutieră se schimbă din acest weekend. Ce trebuie să știți despre înmatricularea maşinii