Antena Meniu Search
x

Un sculptor din Bihor pregăteşte o lucrare specială pentru centenarul Marii Uniri

În anul centenarului Marii Uniri, un sculptor bihorean ne îndeamnă să nu ne uităm originile.

Vezi și

În anul centenarului Marii Uniri, un sculptor bihorean ne îndeamnă să nu ne uităm originile. Special pentru această ocazie, spune el, pregăteşte o lucrare cu totul aparte. Până acum, bihoreanul se mândreşte deja cu zeci de lucrări.

Pentru Radu Lazăr, sculptorul bihorean din Ceica, este deja un obicei să reproducă lucrări celebre. Lupul dacic, Burebista, Gânditorul de la Hamangia şi perechea lui, dar şi simboluri şi chipuri din istoria României sunt principala sursă de inspiraţie. 

Radu Lazăr, sculptor:

Cam toate lucrările mele au un fragment de istorie. Nu prea am lucrat pe futurism, nu prea m-am dus pe dimensiunea asta. Iubesc treaba asta. Îmi este greu, îmi este uşor, cum îmi este... Sunt eu, e neamul meu, e rădăcina mea.

Şi nu se teme că lucrările lui sunt demodate.

Radu Lazăr, sculptor:

Tot ce are rădăcini n-are cum să piară. Ce nu are rădăcini piere. Ei bine, uite că rădăcinile noastre, vlăstare tinere stau la rând la mine să le fac lucruri din astea.

Bihoreanul s-a apucat de sculptură în urmă cu 15 ani. În ciuda greutăţilor financiare, de atunci, nu a mai putut să renunţe. S-a perfecţionat cu fiecare lucrare.

Radu Lazăr, sculptor:

Probabil că a fost cea mai scumpă lucrare pe care am făcut-o era o ramă. O dimensiune enormă de 2,20 pe 2,50. Probabil că aia a fost cea mai complexă lucrare pe care am făcut-o. Este în Franţa.

În lemn de tei sau de nuc, bărbatul sculptează şi câteva luni la o lucrare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Un sculptor din Bihor pregăteşte o lucrare specială pentru centenarul Marii Uniri