Antena Meniu Search
x

Video Sculptura din Iaşi care a iscat discuţii aprinse. I-a înfricoşat pe unii localnici: "Nu ştiu cum s-a permis aşa ceva"

Revărsare de artă la Iaşi: peste 350 de opere în valoare de peste un milion de euro sunt expuse într-un eveniment dedicat sculptorilor români. 50 de lucrări pot fi admirate în zonele pietonale, dar unele stârnesc reacţii adverse. O hidră şi doi medici îmbrăcaţi în combinezoane, care amintesc de pandemie, îi înfricoşează într-atât pe unii localnici, încât oamenii evită străzile respective. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 21.02.2024, 21:45

Vezi și

Sculptura care a născut cele mai aprinse discuţii reprezintă un bărbat care are şapte trandafiri în loc de cap. 

Statui controversate la Iaşi

"Lucrarea a fost amplasată iniţial aici, în faţa unui monument istoric care înfăţişează mai mulţi voievozi. Nu a rezistat în acest loc decât câteva zile. Oamenii erau revoltaţi din cauza faptului că acoperă monumentul istoric şi se află în imediata apropiere a Palatului Copiilor", arată Clara Mihociu, reporter Observator.

"Nu ştiu cum s-a permis aşa ceva. O reprezenta ea o lucrare, dar nu era de pus aici. Se sperie şi copiii de aşa ceva", spune un bărbat.

Pe acelaşi subiect

Artistul Costin Ioniţă, autorul sculpturii, a urmărit, însă, altceva. Şi-a botezat lucrarea Hidra şi spune că este un simbol. "Ideea a pornit de la reproducerea trunchiului lui Lenin din care ies 7 trandafiri. Ideea e că, până la urmă, clasa politică s-a schimbat doar la faţă, dar în esenţă este aceeaşi", a explicat Costin Ioniță, sculptor.

"A încercat să transmită un mesaj odată prin formă, prin stilistică, prin convenţia artistică şi altă dată prin dialogul pe care lucrarea îl stabileşte cu privitorul sau invers", spune Pavel Şuşara, expert de artă.

Acelaşi sculptor este autorul alte opere care îi intrigă pe localnicii din Iaşi. Doi medici îmbrăcaţi în combinezoane care se odihnesc, extenuaţi, pe o bancă veghează trecătorii pe o stradă pietonală circulată. Au ajuns acolo după ce au fost expuşi, în timpul pandemiei, într-o staţie de metrou de la Bucureşti. Şi în capitala României, şi în capitala Moldovei au stârnit aceleaşi reacţii.

  • Reporter: Ce părere ai despre sculptură?
  • Turistă străină: Este oribilă! Îmi aduce aminte de COVID-19. Nu îmi place!
  • Bărbat: E interesant. E bine că există şi comemorează perioada care a trecut. 

Criticii de artă spun că lucrările oferă o perspectivă foarte realistă, iar faptul că au născut discuţii înseamnă că şi-au îndeplinit scopul. "Artistul nostru, Costin Ioniţă, este unul dintre cei patru invitaţi speciali ai Lunii Sculptorilor Români. Un nume de marcă, are cele mai multe exponate. Este cunoscut în lumea artei, reputat pot spune", spune Ioan Răducea, curator expoziţie.

"Arta poate stârni controverse, mai ales arta contemporană. Dacă ochiul privitorului se obişnuieşte cu aceste opere de artă, cu siguranţă le vor lipsi (n.r. ieşenilor) atunci când ele vor pleca", crede Gheorghiță Rusu Persic, organizator eveniment.

Controversatele lucrări fac parte din cel mai amplu proiect naţional dedicat sculpturii contemporane româneşti şi vor putea fi admirate la Iaşi până pe 19 martie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Sculptura din Iaşi care a iscat discuţii aprinse. I-a înfricoşat pe unii localnici: "Nu ştiu cum s-a permis aşa ceva"