Antena Meniu Search
x

Video Se extinde ancheta după moartea Alexandrei, fetiţa de 9 ani ucisă de mamă în Galaţi. Unchiul şi mătuşa copilei sunt acuzaţi de complicitate la omor

Tot mai mulţi oameni ajung să plătească pentru chinul Alexandrei, fetiţa din Galaţi torturată şi ucisă de propria mamă. Atât mătuşa, cât şi unchiul ei au fost reţinuţi pentru că, deşi locuiau în acelaşi apartament, nu au făcut nimic să o salveze pe copilă de abuzurile repetate ale mamei. 

de Adrian Obreja

la 14.02.2024, 14:56

Vezi și

Cei doi, unchiul şi mătuşa fetiţei ucise, au fost reţinuţi în cursul zilei de ieri de către procurori, care le-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Vorbim despre complicitate la omor calificat împotriva unui membru al familiei şi complicitate la rele tratamente aplicate minorilor, adică cele trei surioare care erau bătute constant de câţiva ani de zile iar, din nefericire, cea mai mare dintre ele a şi murit în urma chinurilor suferite. Sunt acuzaţii pe care procurorii pe aduc celor doi, acuzaţii pe care avocatul angajat le infirmă total. Acesta spune că cei doi le creşteau pe fete şi le susţineau financiar.

Ancheta se extinde. Fetiţa unchiului şi mătuşii Alexandrei ar putea fi luată în grija statului

Astăzi, mătuşa şi unchiul Alexandrei urmează să fie duşi la  Tribunalul din Galaţi, pentru propunere de arestare preventivă. Mai mult, ancheta procurorilor se extinde şi în cazul copilului minor pe care cei doi îl au, o fetiţă de aproximativ un an.

Reprezentanţii Protecţiei Copilului au mers în anchetă socială la locuinţa bunicii materne, pentru a vedea care este situaţia şi dacă se impune luarea copilei în plasament, în grija statului. 

Pe acelaşi subiect

Verificările s-au extins, după ce Alexandra, în vârstă de 9 ani, a fost ucisă de propria mamă la finalul lunii trecute. Asta, după ce a îndurat mai mulţi ani şi mai multe zile la rând, mai ales ultimele 5 zile, chinuri extreme.

Corpul de Control, trimis la Galaţi

La începutul lunii, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDC), Rareș-Petru Achiriloaie, a decis trimiterea Corpului de Control la DGASPC Galați și la DAS Galați, după decesul fetiței de 9 ani ucise de mamă, fiind date că fetița ar fi putut fi salvată. Celelalte două surori ale fetiței, în vârstă de 3 și 7 ani, au fost preluate în sistemul de protecție specială, în familia unui asistent maternal.

Potrivit DGASPC Galați, în urma preluării celorlalte două copile din familie, s-a cerut efectuarea unei expertize medico-legale în regim de urgență și au fost solicitate informații cu privire la eventualele spitalizări ale minorelor de la Spitalul Clinic de Urgență Galați. La nivelul DGASPC Galați a fost dispus un control intern cu privire la modul în care dosarul fetiței a fost instrumentat la nivelul Serviciului Evaluare Inițială în Situații de Abuz, Neglijare, Trafic, Migrație și Repatrieri.

Cazul era în atenția DGASPC Galați din martie 2023

"Este profund îngrijorător faptul că majoritatea cazurilor de violență asupra copiilor, care ajung în atenția autorităților, se înregistrează în mediul în care aceștia ar trebui să se simtă cel mai în siguranță, în familie. De aceea, este imperativ să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să luăm măsuri eficiente pentru a preveni și a interveni de urgență în cazurile de violență asupra copiilor în mediul familial și nu numai. Subliniez importanța raportării oricărei suspiciuni de de abuz, neglijare, exploatare sau violență împotriva copilului la numărul unic de urgență 119", a declarat Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA.

Din informațiile furnizate de DGASPC Galați reies următoarele aspecte: cazul familiei în cauză s-a aflat în atenția DGASPC Galați încă din luna martie 2023, ca urmare a unei sesizări primite de la o unitate de învățământ preșcolar din Galați cu privire la posibilitatea existenței unui abuz fizic asupra uneia dintre cele trei minore, în mediul familial.

În urma sesizării primite au fost anunțate organele de poliție (a fost deschis un dosar penal pe numele mamei) și s-au făcut verificări în familie cu privire la toți cei trei copii (anchetă socială, evaluare psihologică, caracterizări educaționale). La finalul demersurilor s-a ajuns la concluzia că agresiunea fizică ar fi fost un „eveniment singular”, dar și că mama nu se putea ocupa singură de creșterea celor trei copii, din cauza unei dizabilități mintale. Rudele mamei și-au asumat responsabilitatea îngrijirii și supravegherii celor 3 minore. În aprilie 2023, cazul fetițelor a fost referit Direcției de Asistență Socială a municipiului Galați în vederea monitorizării familiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Se extinde ancheta după moartea Alexandrei, fetiţa de 9 ani ucisă de mamă în Galaţi. Unchiul şi mătuşa copilei sunt acuzaţi de complicitate la omor