Antena Meniu Search
x

Video Chinul Alexandrei, fetiţa din Galaţi torturată şi ucisă de propria mamă. Unchiul şi mătuşa copilei au fost reţinuţi pentru 24 de ore

Noi măsuri în cazul fetiţei de 9 ani din Galaţi, torturată zile întregi şi ucisă de propria mamă. Atât mătuşa cât şi unchiul copilei au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Vă avertizăm, urmează detalii care vă pot afecta emoţional.

de Redactia Observator

la 14.02.2024, 08:16

Vezi și

Complicitate la omor şi complicitate la rele tratamente aplicate minorului.

Acestea sunt acuzaţiile care li se aduc celor doi, care locuiau în apartamentul groazei alături de mama ucigaşă şi cei trei copii ai săi. 

Fetița de 9 ani a murit în urma unor bătăi crunte aplicate de propria mamă

Vă reamintim că în noaptea de 31 ianuarie, în urma unui apel la 112, copila de 9 ani a fost găsită de medici în stare deosebit de gravă, cu mai multe semne de violenţă pe corp, iar în ciuda manevrelor de resuscitare, a fost declarată decedată. Potrivit anchetei, fetiţa ar fi fost torturată de mult timp, chiar în prezenţa celor care o puteau salva.

Pe acelaşi subiect

Cei doi vor fi duşi la parchet, iar apoi la tribunal, unde procurorii vor cere mandate de arestare. 

Corpul de Control, trimis la Galaţi

La începutul lunii, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDC), Rareș-Petru Achiriloaie, a decis trimiterea Corpului de Control la DGASPC Galați și la DAS Galați, după decesul fetiței de 9 ani ucise de mamă, fiind date că fetița ar fi putut fi salvată. Celelalte două surori ale fetiței, în vârstă de 3 și 7 ani, au fost preluate în sistemul de protecție specială, în familia unui asistent maternal.

Potrivit DGASPC Galați, în urma preluării celorlalte două copile din familie, s-a cerut efectuarea unei expertize medico-legale în regim de urgență și au fost solicitate informații cu privire la eventualele spitalizări ale minorelor de la Spitalul Clinic de Urgență Galați. La nivelul DGASPC Galați a fost dispus un control intern cu privire la modul în care dosarul fetiței a fost instrumentat la nivelul Serviciului Evaluare Inițială în Situații de Abuz, Neglijare, Trafic, Migrație și Repatrieri.

Cazul era în atenția DGASPC Galați din martie 2023

"Este profund îngrijorător faptul că majoritatea cazurilor de violență asupra copiilor, care ajung în atenția autorităților, se înregistrează în mediul în care aceștia ar trebui să se simtă cel mai în siguranță, în familie. De aceea, este imperativ să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să luăm măsuri eficiente pentru a preveni și a interveni de urgență în cazurile de violență asupra copiilor în mediul familial și nu numai. Subliniez importanța raportării oricărei suspiciuni de de abuz, neglijare, exploatare sau violență împotriva copilului la numărul unic de urgență 119", a declarat Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA.

Din informațiile furnizate de DGASPC Galați reies următoarele aspecte: cazul familiei în cauză s-a aflat în atenția DGASPC Galați încă din luna martie 2023, ca urmare a unei sesizări primite de la o unitate de învățământ preșcolar din Galați cu privire la posibilitatea existenței unui abuz fizic asupra uneia dintre cele trei minore, în mediul familial.

În urma sesizării primite au fost anunțate organele de poliție (a fost deschis un dosar penal pe numele mamei) și s-au făcut verificări în familie cu privire la toți cei trei copii (anchetă socială, evaluare psihologică, caracterizări educaționale). La finalul demersurilor s-a ajuns la concluzia că agresiunea fizică ar fi fost un „eveniment singular”, dar și că mama nu se putea ocupa singură de creșterea celor trei copii, din cauza unei dizabilități mintale. Rudele mamei și-au asumat responsabilitatea îngrijirii și supravegherii celor 3 minore. În aprilie 2023, cazul fetițelor a fost referit Direcției de Asistență Socială a municipiului Galați în vederea monitorizării familiei.

Copila fusese bătută 5 zile la rând

Fetița de 9 ani, elevă în clasa a III-a, a murit în urma unor bătăi crunte aplicate de propria mamă, suportate 5 zile la rând, între 26 și 30 ianuarie. Pe trupul ei medicii legiști au găsit leziuni grave și arsuri. Și surorile ei mai mici aveau urme ale mai multor lovituri.

Din datele strânse de ANPDCA au fost înregistrate 20.598 de sesizări de suspiciuni de abuz/neglijare/exploatare produse asupra copilului, primite de DGASPC-urile din întreaga țară, în perioada 01 ianuarie – 30 septembrie 2023. Dintre acestea au fost confirmate de către specialiștii direcțiilor 13.340 de cazuri, din care 11.421 s-au înregistrat în familie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Evenimente » Chinul Alexandrei, fetiţa din Galaţi torturată şi ucisă de propria mamă. Unchiul şi mătuşa copilei au fost reţinuţi pentru 24 de ore