Video "Se porneşte la manivelă". Un Ford T din 1914, original şi complet funcţional, vedeta paradei cu mașini de epocă din Iași
Maşinile de epocă au făcut senzaţie în Piaţa Unirii din Iaşi. Vedeta paradei a fost un Ford T din 1914, original şi complet funcţional. Este de altfel, printre cele mai apreciate maşini de colecţie din ţară. I-a uimit în urmă cu două săptămâni chiar şi pe reprezentanţii Registrului Auto Român, care au lăudat bijuteria pe reţelele de socializare.
Gabriel Gîrleanu, colecţionar: Trebuie să o iubeşti ca să poţi să o conduci!
Fordul, care a trecut de mult de un secol de funcţionare, a fost adus pe platformă. Sute de pasionaţi s-au înghesuit să vadă maşina care a ajuns în România în anul 2015.
Gabriel Gîrleanu, colecţionar: Se porneşte la manivelă, acceleraţia este aici în dreapta volanului, în stânga este avansul. Are trei pedale, una este pentru mers înainte, una pentru mers înapoi şi una este pentru frână! Claxonul este tot aşa, o sârmă!
În toată lumea mai există doar aproximativ 250 de astfel de autovehicule.
Gabriel Gîrleanu, colecţionar: Farurile nu au becuri, sunt cu gaz cu acetilenă! Are poziţii, lămpi cu gaz! Uitaţi, bancheta asta este originală cu spătarul.
Şi un automobil roşu ca focul realizat manual în anul 1952 a atras toate privirile. A costat 16.000 de euro şi a fost achiziţionat de un ieşean în 2014.
Peterca Sebastian, colecţionar: Este o maşină care şi la data la care s-a fabricat se producea în stil retro, după un model din 1928. Tocmai în aceasta constă farmecul ei, că este practic un model mai vechi, dar fabricat relativ în timpul lumii moderne. Aici avem turaţia, aici este indicată viteza, dar în mile.
Mașini de epocă în Piaţa Unirii din Iaşi. Şi un Jaguar din 1971 a fost admirat
Gabriel Gîrleanu, colecţionar: Eu am cumpărat-o din Statele Unite de la o fostă cântăreaţă de muzică country, Jef Williams. Am descoperit că într-un service acolo în America au făcut o modificare intenţionată ca maşina să nu funcţioneze cu viteză, din cauză că doamna aceasta abuza tare de pedala de acceleraţie.
Clara Mihociu, reporter Observator: Dacă pentru domni au fost mai importante specificaţiile puterea maşini şi desigur anul de fabricaţie, pentru doamne, acest Mustang din 1966 a fost vedeta, vorbim despre prima astfel de maşină realizată. Una care acum valorează 50.000 de euro.
Vizitatorii s-au uitat atenţi, dar au vrut să rămână şi cu o amintire. În total, 70 de maşini de epocă fabricate între anul 1914 şi 1989 au fost prezente la paradă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰