Video "Se ştie aşa, la nivel de şuşoteli". Ancheta epidemiologică la o grădiniţă din Iaşi după ce un copil a fost diagnosticat cu TBC, iar alţi 6 au luat bacteria
Alertă epidemiologică la un centru educaţional privat din Iaşi. O îngrijitoare şi un copil care învaţă acolo au fost diagnosticaţi cu tuberculoză, iar alţi şase preşcolari sunt pozitivi la bacteria care provoacă boala contagioasă. Direcţia de Sănătate Publică a deschis o anchetă.
În urmă cu două luni, îngrijitoarea centrului educaţional care aparţine de o grădiniţa privată a ajuns la spital pentru că se simţea foarte rău. Credea că are o viroză care nu îi mai trece, dar a fost diagnosticată cu o boală mult mai gravă. După ce s-a confirmat îmbolnăvirea cu tuberculoză în cazul femeii de 39 de ani, aceasta a spus că a intrat în contact cu 14 copii. Aşadar, aceştia au fost chemaţi, cu toţii, aici, la dispensarul TBC pentru a se lua probe. Dintre aceştia, însă, doar jumătate au fost aduşi de părinţi. Abia după aproape o lună s-a reuşit recoltarea în spital pentru toţi copiii.
7 preşcolari au luat bacteria, iar unul dintre ei a fost chiar diagnosticat cu boala
Şapte preşcolari au luat bacteria, iar unul dintre ei a fost chiar diagnosticat cu boala contagioasă. Părinţii celorlalţi copii înscrişi la grădiniţa privată spun că şefii instituţiei de învăţământ au încercat să muşamalizeze cazul. "Până acum au fost doar speculaţii, ce s-a auzit printre părinţi. Din aprilie se ştie doar aşa, la nivel de şuşoteli", spune mama unui copil. Conducerea grădiniţei private se apără. "Spitalul care se ocupă au spus că ei nu sunt în măsură să suspende activitatea, dar noi am suspendat-o pentru că va fi dezinfecţia şi decontaminarea centrului", a declarat Iuliana Lucaci, directoarea unității de învățământ.
Riscul apariţiei unor noi cazuri este cu atât mai mare cu cât grădiniţa dispune de un centru educaţional unde vin şi elevi care nu sunt înscrişi acolo pentru diferite activităţi şi evenimente şcolare. Începând de azi, toate întâlnirile cu cei mici au fost anulate. Dispensarul TBC din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, cu sprijinul DSP, a deschis o anchetă epidemiologică pentru a afla dacă mai există şi alte cazuri de infectare. "Avem în investigaţie 30 de copii şi 17 adulţi. Aceştia se vor prezenta pe rând pentru investigaţie radiologică. Au fost nişte probleme de transparenţă a informaţiilor cu care ne-am confruntat", a declarat Adriana Sorete Arbor, medic primar pneumolog.
Îngrijitoarea şi elevul cu tuberculoză au început tratamentul. Timp de şase luni vor primi câte 11 pastile pe zi. Tuberculoza e o boală contagioasă care se transmite prin tuse, strănut sau salivă şi care afectează plămânii, dar şi alte organe, în cazuri extreme. Lăsată netratată poate fi fatală. Tusea persistentă, care nu dispare după trei săptămâni, oboseala, pierderea apetitului, transpiraţiile nocturne, febra şi scăderea nejustificată în greutate sunt simptomele care ar trebui să ne trimită de urgenţă la medic.
Vaccinul antituberculoză, inclus în schema gratuită de imunizare a populaţiei, e cea mai eficientă modalitate de a preveni îmbolnăvirea, însă doar la copii. Serul se administrează bebeluşilor, în primele două luni după naştere, şi are efect doar şapte ani. Rata de imunizare la noi e de 95%. Infectarea cu TBC reprezintă o problemă de sănătate majoră în România: de 17 ani, de când am intrat în Uniunea Europeană, suntem pe primul loc în blocul comunitar la numărul de cazuri noi şi recidive de tuberculoză.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰