Antena Meniu Search
x

Un fost șef de la Combaterea Crimei Organizate ajunsese să spioneze și să șantajeze oamenii bogați ca în filmele cu mafioți (Video)

A condus polițiștii care luptă cu Crima Organizată şi apoi a devenit el mafiot. Fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Cluj și-a făcut o retea de așa-ziși detectivi particulari. Filmau, interceptau și spionau oameni bogați pe care mai apoi îi șantajau. Lucra și cu actuali polițiști ca să aibă informații din sistem legate de victime. Echipa Observator vă prezintă în exclusivitate imagini și informații despre clanul poliţiştilor. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 17.08.2020, 19:49

Vezi și
  • Fostul șef de la Combaterea Crimei Organizate este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni.
  • Fostul șef de la Combaterea Crimei Organizate acționa în baza experienței acumulate ca polițist.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Am un mesaj pentru clanuri, interlopi şi răufăcători: Suntem cu ochii pe voi!

În timp ce mai-marii de la Ministerul de Interne declarau război total clanurilor mafiote, un poliţist la pensie îşi făcea propriul clan pentru a câştiga un ban în plus.

În miez de noapte, procurorii şi poliţiştii organizează flagrantul. Reţeaua mafiotă a fostului şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate din Cluj este destructurată. Doi bărbaţi au fost găsiţi în parcarea unei hale cu dispozitive ilegale de urmărire.

Totul pare scenariul unui film cu mafioţi. Liviu Şipoş coordona totul de la distanţă când foştii colegi mascaţi i-au trecut pragul.

În 2003, fostul comisar ajuta la destructurarea celei mai mari reţele de trafic de heroină din România de la acel moment. Peste două tone traficate pe ruta Turcia-România-Vestul Europei. Numele liderului grupării de atunci, Sfârlea Torino Vladimir, apare acum în dosar. Dar nu în calitate de traficant, ci de victimă. 

Recent eliberat din închisoare, individul a fost supravegheat de gruparea condusă de poliţist şi şantajat.

În decembrie anul trecut, după lăsarea întunericului, unul dintre suspecți l-a blocat în trafic în zona Autogării din Cluj și, sub amenințarea pistolului, l-a pus să conducă până într-un parc de hale din localitatea Florești.

Aici, i-a spus omului de afaceri că este supravegheat de mult timp într-un dosar privind traficul de droguri dar, în schimbul a 200.000 de euro cash, dosarul va deveni istorie. Întreaga operațiune era coordonată prin telefon de fostul comisar.

După pensionarea din anul 2005, fostul şef antimafia şi-a păstrat relaţiile din Poliţie, dar şi-a atras de partea lui şi infractori. Astfel, pe de o parte îi avea pe locotenenţii lui, persoane cu condamnări la închisoare pentru furt şi tâlhării, iar de cealaltă parte - actuali angajaţi ai Ministerului de Interne cu ajutorul cărora accesa, în mod ilegal, bazele de date ale Poliţiei pentru a verifica numere de înmatriculare, adrese şi antecedentele penale ale posibilelor victime şantajabile. 

Printre locotenenţii fostului comisar era şi un cunoscut interlop din Cluj, implicat în mai multe bătăi.

Fiecare membru al reţelei avea un rol bine stabilit.

Mihaela Porime, purtător de cuvânt DIICOT: Coordona membrii grupării să monteze pe autovehiculele persoanelor vătămate dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS, unele dintre acestea având și funcția de microfon prin care se poate realiza ascultarea și înregistrarea discuțiilor purtate de către victime.

Iar Şipoş era creierul operaţiunilor: avea un adevărat arsenal de dispozitive spion, cartele telefonice care transmiteau coordonate GPS, microfoane pe care le montau în imprimantele unor societăţi comerciale, dispozitive de înregistrare şi stocare a conversaţiilor. Mai mult, pe baza experienţei din Poliţie, îi instruia permanent pe cei din reţea pentru a nu fi prinşi.

"În acest scop, membrii grupării comunică în permanență în timpul activităților de filaj îndreptate împotriva victimelor, comunicându-și eventuale autoturisme suspecte care se interpun între cele ale lor și cele conduse de persoanele vizate și, de asemenea, procedează la verificarea autovehiculelor pe care le folosesc pentru a identifica eventuale mijloace tehnice de monitorizare", spun procurorii.

Fostul şef antimafia şi trei dintre cei care l-au ajutat au fost arestaţi pentru 30 de zile. În faţa judecătorilor, Şipoş a negat totul.

Diana Buduşan, avocat fost şef BCCO: Se va face sigur contestaţia pentru Curtea de Apel.

Procurorii au cerut măsura arestului preventiv spunând că cei patru au acţionat cu o "perseverenţă ieşită din comun" şi sunt un pericol pentru societate "fiind evidențiat astfel pericolul de penetrare și corupere a instituțiilor statului și de subordonare a acestora mediilor interlope din România".

Ministrul de interne spune că totul este sub control şi astfel de cazuri nu vor fi tolerate.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Am toleranţă 0 faţă de încălcarea legii cu atât mai mult dacă există un angajat al nostru care nu a înţeles până acum pe ce parte a baricadei se află.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Un fost șef de la Combaterea Crimei Organizate ajunsese să spioneze și să șantajeze oamenii bogați ca în filmele cu mafioți (Video)