Antena Meniu Search
x

Seism 2018, cel mai amplu exerciţiu de reacţie în urma unui cutremur de 7,5 grade: mii de răniţi şi zeci de clădiri prăbuşite

România se pregăşte pentru marele cutremur. Cea mai amplă simulare de intervenţie în cazul unui seism devastator a început în Bucureşti. Timp de cinci zile, salvatorii sunt puşi în faţa unor situaţii critice cu mii de răniţi şi zeci de clădiri prăbuşite.

Vezi și

România se pregăşte pentru marele cutremur. Cea mai amplă simulare de intervenţie în cazul unui seism devastator a început în Bucureşti. Timp de cinci zile, salvatorii sunt puşi în faţa unor situaţii critice cu mii de răniţi şi zeci de clădiri prăbuşite. Simultan, mai multe exerciţii au testat astăzi reacţia autorităţilor române, pe care au venit să le evalueze specialişti ai Comisiei Europene şi NATO. Simulăm, dar nu prevenim -  realitatea este că, numai în Bucureşti, locuim în sute de imobile considerate pericol public. Ani la rând, statul român le-a lăsat în paragină. Chiar şi sediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă e în pericol! 

La ora 8:37 s-a dat alarma. Timp de aproape un minut, un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a zguduit România. E cel mai mare exerciţiu din Europa ultimilor 20 de ani. În Capitală sunt cele mai multe pagube. Zeci de clădiri prăbuşite şi mii de oameni prinşi sub dărâmături. Începe misiunea de salvare, aşa sună scenariul pentru exerciţiul Seism 2018.

Se activeză Centrul de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani. Toate structurile subordonate Ministerului de Interne din ţară trimit ajutoare la Bucureşti. Este o mobilizare fără precedent.

La ora 11 si 30 de minute, salvatorii ajung la fosta fabrică de bere din Rahova, unde o parte din clădire s-a prăbuşit complet. Aproape 30 de oameni sunt captivi. Pentru prima oară, autorităţile folosesc noile containere de căutare şi salvare în caz de cutremur, achiziţionate de stat. 

Pe acelaşi subiect

În jur de 3.500 de oameni machiaţi au intrat în rolurile victimelor. Majoritatea, studenţi ai Facultăţii de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie. 

La fel ca in viata reala, a avut loc o rasturnare de situatie in timp ce salvatorii incercau sa salveze persoanele prinse dub daramaturi. O parte din cladire s-a prabusit fix peste reţelele de utilităţi. Tocmai din această cauză, acum e pusă în pericol atât viaţa salvatorilor, cât şi a victimelor, întrucât efectiv clădirea e cuprinsă de incendiu.

În aceaşi timp, se dă alarma şi la câţiva kilometri. 

Potrivit scenariului, pe strada Veseliei din sectorul 5 al Capitalei, o clădire s-a dărâmat în urma seismului. Opt persoane au fost evacuate până acum, două sunt prinse încă sub dărâmături, iar salvatorii încearcă să-i scoată de acolo.

Seismul e urmat de mai multe replici violente. Potrivit scenariului, zeci de victime rănite grav aşteaptă ajutor într-o clădire istorică de locuinţe din faţa Academiei Române. Suntem martorii unei premiere medicale.

Numărul de victime din teren e atât de mare încât se decide ca o parte din aparatura spitalului Floreasca să fie dislocată pe teren. Cei mai buni specialişti sunt trimişi aici pentru a ridica, în doar câteva minute, un spital de campanie. este pentru prima oară când efectiv  se întâmplă aşa ceva în România. 

"Seism 2018" este cea mai amplă simulare de intervenție în caz de cutremur major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii. La exerciţiul care va dura cinci zile participă 26 de state. Iar mobilizarea autorităţilor române este supravegheată de specialişti din Comisia Europeană, Nato, OMS şi structuri de specialitate din Statele Unite ale Americii. 

Viorica Dăncilă, premierul României: Eu am speranţa că acest exerciţiu va fi un semnal de alarmă şi pentru populaţie şi va conduce şi la a scoate în relief măsurile pe care trebuie să le ia fiecare cetăţean în situaţia unui seism.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Rugăminea către dumneavoastră şi către populaţie este ca nimeni să nu se panicheze că noi facem exerciţiile ăstea pentru că avem informaţii că urmează ceva. Toţi avem informaţia pe care toţi o ştim. Cândva, poate să apară ceva. 

Şi totuşi, cât de pregătiţi suntem pentru un dezastru de proporţii? Dincolo de simulare, rămâne problema prevenţiei. Numai în Bucureşti, sunt sute de clădiri degradate şi lăsate în paragină în ultimii 20 de ani. 345 de imobile sunt încadrate în clasa I de risc seismic, cea mai periculoasă. Chiar şi sediul Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență, centrul acţiunilor anti-cutremur,  se află într-o clădire care stă să cadă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Seism 2018, cel mai amplu exerciţiu de reacţie în urma unui cutremur de 7,5 grade: mii de răniţi şi zeci de clădiri prăbuşite