Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Seism 2018. Spital mobil pentru 300 de răniţi, ridicat de israelienii veniţi şi cu un clovn medical

Peste două mii de morţi, patru mii de răniţi, şapte mii de dispăruţi şi zeci de mii de sinistraţi. E bilanţul fictiv al celui mai mare exerciţiu organizat în Europa. Dar viaţa bate scenariul autorităţilor: în cazul unui cutremur mare, spitalele din capitală n-ar putea face faţă numărului de răniţi.

de Redactia Observator

la 14.10.2018 , 23:17

Peste două mii de morţi, aproape patru mii de răniţi, şapte mii de dispăruţi şi zeci de mii de sinistraţi. Este ultimul bilanţ fictiv al celui mai mare exerciţiu organizat în Europa, în ultimii 20 de ani. Dar viaţa bate scenariul autorităţilor: în cazul unui cutremur mare, spitalele din capitală n-ar putea face faţă numărului de răniţi. Capacitatea lor ar fi mult depăşită, şi ştiu asta şi salvatorii, care azi-noapte, în cadrul exerciţiului Seism 2018, au triat victimele în plină stradă. Unele au fost primite în spitalele mobile, altele trimise cu avionul în alte unităţi medicale din ţară.

Conform scenariului de cutremur, cel mai negru coşmar al autorităţilor a devenit realitate. A avut loc un nou seism , iar tot mai multe victime vin la spitalul Floreasca, deşi toate paturile sunt ocupate. Şi asta nu înseamnă că medicii pot să îi trimită acasă, se face trierea efectiv în stradă, iar medicii, deşi presiunea e mare pe ei, trebuie să decidă cine trebuie să ajungă de urgenţă în sala de operaţie, cine va intra în spital şi cine va fi tratat în spitalul de campanie. Decizia se ia pe loc şi înseamnă diferenţa dintre viaţă şi moarte. 

Am făcut turul spitalelor din Capitală. La Floreasca, am găsit haos chiar şi într-o situaţie de criză simulată. Sunt prea mulţi pacienţi şi prea puţine locuri. Sosesc tot mai multe echipaje de medici pentru a construi un spital mobil. Dar accesul autospecialelor şi ambulanţelor este blocat de maşini parcate iresponsabil. 

Vezi și

La intrarea în camera de primiri urgenţe, realitatea bate scenariul autorităţilor. Actorii voluntari din cadrul exerciţiului nu au loc de pacienţii reali. 

Pe acelaşi subiect

Potrivit estimărilor, în caz de dezastru, capacitatea spitalelor din Bucureşti ar fi depăşită. Unităţile medicale de urgenţă ar putea primi, simultan, doar 150 de pacienţi în stare critică. Pentru alţii, şansa la viaţă ar fi să fie transportaţi în alte judeţe din ţară. Azi-noapte, un avion militar tip Spartan care aparţine Forţelor Aeriene Române a simulat o astfel de situaţie. A zburat cu 15 victime la Cluj. 

Un exemplu impresionant vine de la israelieni. Armata lor a trimis în ajutorul autorităţilor române o echipă de 160 membri. Într-un timp-record, au ridicat pe centura Bucureştiului un spital de campanie unde ar putea fi tratate peste 300 de persone în fiecare oră. 

Shai Schul, coordonatorul echipei israeliene: În cazul unui dezastru, când poate sunt o sută, două sute de victime afară, se pierde timp. Dar noi îi preluăm imediat pe cei care au nevoie de tratament urgent în spital, iar cei care pot aştepta, aşteaptă.

În echipa lor, am găsit-o pe Anca. Este româncă, dar lucrează în corpul militar medical din Israel. A plecat din ţara noastră imediat după facultate. Am întrebat-o de ce...

Un post la rezidenţiat într-un spital bun nu se prindea uşor. Protecţie, pile, spune femeia.

În faţa spitalului mobil, ne atrage atenţia un personaj cel puţin surprinzător. 

Nimrod Eisenberg, clovn medical din armata israeliană: Sunt un clovn medical. În România nu aveţi clovni medicali în spitale? Oamenii vor să se simtă mai bine. Vor să îşi depăşească fricile. Şi clovnul este acolo doar să le amintească că ne putem relaxa şi că ne putem simţi mai bine în terapie. 

În cazul unui cutremur, multe dintre victime ar ajunge să fie tratate sau operate pe câmp, în spitale militare mobile. Am intrat în unul dintre cele mai dotate dintre ele. Aparţine Armatei Române şi este format din 24 de module. 

În cadrul execiţiului Seism 2018, un container extins a fost transformat intr-o adevarata sala de opertaie. Pot fi facute operatii de toate tipurile, oamenii sunt stabilizati apoi transportati spre alte spitale din alte judete.

Seism 2018 este cel mai mare exerciţiu de acest gen din Europa ultimilor 20 de ani. Desfăşurarea de forţe se va încheia pe 18 octombrie. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Seism 2018. Spital mobil pentru 300 de răniţi, ridicat de israelienii veniţi şi cu un clovn medical