Următorul Mare Cutremur va lovi diferit față de cele din 1977 și 1940. Ce localități sunt expuse
Un seism major va lovi România şi va devasta zona Moldovei. Este previziunea profesorului Gheorghe Mărmureanu, în ziua în care se împlinesc 41 de ani de la marele cutremur din 1977. Cel mai cunoscut seismolog român spune însă că nu putem şti momentul exact când pământul se va cutremura. Şi nici nu putem ţine o ţară întreagă sub stres, în aşteptarea unei catastrofe. E totuşi convins că un seism de peste 7 grade va afecta nord-estul ţării, mai mult decât Capitala.
La 41 de ani de la cutremurul care a ucis peste 1.500 de români, profesorul Gheorghe Mărmureanu spune că nimeni nu poate şti sigur anul sau ziua în care vom retrăi coşmarul. Există totuşi un tipar al seismelor din Vrancea.
GHEORGHE MĂRMUREANU, profesor seismolog:
Unele sunt la 37 de ani, altele sunt la 64 de ani. Nu poţi să ţii o ţară întreagă sub stres că mâine e cutremur, poimâine e cutremur, şi aşa mai departe.
Conform tiparului, 2014 ar fi trebuit să fie anul unui mare cutremur. Cum am trecut de primul prag, abia peste două decenii s-ar putea repeta istoria. E însă doar o previziune. Gheorghe Mărmureanu este convins că Bucureştiul va fi mai puţin afectat decât în 77.
GHEORGHE MĂRMUREANU, director onorific INFP:
Următorul mare cutremur, din punctul meu de vedere, va fi mai puţină afectată partea asta a României. Are o altă direcţie, către Kiev, către Chişinău, încolo. Asta pot să vă spun încă de pe acuma. Adică o cantintate de energii va fi dirijată cum a fost cutremurul din 40. A distrus Focşaniul.
Unda de şoc din zona Vrancea nu se va îndrepta spre Capitală, spune seismologul, ci mai degrabă spre sudul Moldovei şi Dobrogea şi mai ales spre nord-estul ţării.
GHEORGHE MĂRMUREANU, director onorific INFP:
Cutremurul care va fi va fi peste 7 grade, 7.2, 7.3.
Dacă ar fi lovit direct de un seism de peste 7 grade, Bucureştiul ar fi devastat.
Într-un bar din Centrul Vechi unde se înghesuie sute de copii, dacă vine un cutremur, nici nu poţi să-i evacuezi, spune un cascador care a simţit forţa distrugătoare a seismului din 77.
Atunci, Mircea Pascu l-a căutat printre ruine pe actorul Toma Caragiu.
MIRCEA PASCU, cascador:
Am început să căutăm la blocul lui Toma Caragiu. L-am găsit chiar eu. Era pe casa scării, mort, împreună cu Andi Bocăneţ, care mi-a fost coleg de bancă.
Dimensiunea dezastrului a fost imortalizată de fotograful Virgil Pavel, care retrăieşte în fiecare martie momentele de atunci.
VIRGIL PAVEL, fotograf:
Primul impact a fost la blocul Dunarea, am vazut blocul cazut. Toata lumea era ingrozita, tipau femeile mai ales, putini barbati erau calmi, stapani pe situatie. De abia atunci m-am ingrozit.
Doar Capitala are astăzi peste 700 de clădiri cu risc seismic. În 27 de ani, s-au consolidat doar 20 de astfel de imobile. În ultimul ceas, autorităţile promit mult: cu 10 milioane de euro, vor reabilita blocurile care stau să cadă. În timp ce miile de bucureşteni în pericol pot doar să spere că nu va fi prea târziu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰