Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sfânta Maria Mare! Tradiţii şi obiceiuri pentru sănătate şi noroc în dragoste

Pe 15 august, creştinii se bucură de o mare şi importantă sărbătoare: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare (Sântămăria), după cum mai este cunoscută în popor

de Redactia Observator

la 14.08.2015 , 16:31

Pe 15 august, creştinii se bucură de o mare şi importantă sărbătoare: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare (Sântămăria), după cum mai este cunoscută în popor

Este ziua în care Fecioara Maria a trecut la cele veşnice şi s-a înălţat în împărăţia cerurilor. Iată câteva tradiţii şi obiceiuri pentru această zi

Cu ocazia acestei mari sărbători religioase, în biserici se ţin slujbe unde sunt pomeniţi cei care au părăsit această lume, dar şi cei care au purtat numele sfânt al Mariei. Totodată, femeile obişnuiesc să împartă struguri, prune şi faguri de miere pentru sufletul celor care au plecat pe lumea cealaltă. În unele zone, după slujbă, se merge în cimitir şi se tămâiază mormintele celor dragi.

Articolul continuă după reclamă

În popor, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată a fi totodată şi hotarul dintre lunile călduroase şi cele răcoroase, ziua care ne anunţă că vara este pe sfârşite.

Mai mult, este ziua în care ciobanii coboară oile de la munte (La Sântămăria Mare / Tulesc oile la vale!) şi se spune că de acum încolo bărbaţii trebuie să îşi schimbe pălăria cu căciulă.

Tot de acum încolo, este interzis scăldatul în apele curgătoare căci se crede că râurile au fost spurcate de cerb. Tot odată cu 15 august şi cu apropierea toamnei, tradiţia populară ne învaţă că este bine să nu mai dormim afară sau pe prispă. O superstiţie din bătrâni ne spune că este interzis a aprinde focul în soba sau în vatră cu două zile înaintea sărbătorii căci astfel vei atrage întâmplări nefericite asupra ta.

Fiindcă este interzis a face treburi în gospodărie sau pe câmp, cei care nu respecta această regulă nescrisă risca să aibă pagubă la recolte, iar vitele să li se îmbolnăvească.

Fecioara Maria este cu precădere ocrotitoarea femeilor, a pruncilor şi a celor necăjiţi. De aceea, femeile însărcinate obişnuiesc să se roage în această zi Maicii Domnului pentru ajutor în sarcina, iar pruncii cărora le vor da naştere să fie sănătoşi şi binecuvântaţi de Dumnezeu.

În cazul în care se întâmplă că în apropierea acestei sărbători să înflorească trandafirii – acest lucru este interpretat în tradiţia populară drept semn că ne aşteaptă o toamnă lungă şi frumoasă.

CITEŞTE ŞI Sfânta Maria Mare: Rugăciunea pentru sănătate pe care trebuie să o zici în dimineaţa de 15 august

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Sfânta Maria Mare! Tradiţii şi obiceiuri pentru sănătate şi noroc în dragoste