Sfânta şi Marea Miercuri a vânzării Mântuitorului Iisus Hristos. Denia trãdãrii lui Iuda din Miercurea Mare!
În Sfânta şi Marea Miercuri, Sfinții Părinți ai Bisericii au rânduit pomenirea femeii cele păcătoase, dar și a lui Iuda Iscarioteanul.
În Sfânta şi Marea Miercuri, Sfinții Părinți ai Bisericii au rânduit pomenirea femeii cele păcătoase, dar și a lui Iuda Iscarioteanul, care l-a vândut pe Hristos.
Biserica ne aminteşte în Miercurea Mare pilda femeii păcătoase care şi-a câştigat mântuirea prin smerenie.
În timp ce Iisus se afla în casa lui Simon Leprosul, femeia păcătoasă a venit cu mir de mare preţ şi l-a turnat pe capul lui Hristos, apoi I-a spălat picioarele cu lacrimile şi părul ei.
Mirul preînchipuia smirnă şi aloe, cu care a fost uns trupul lui Hristos înainte de îngropare.
Ucenicii s-au supărat, spunând că femeia păcătoasă risipeşte mirul care poate fi vândut, iar banii să fie împărțiți săracilor.
- RECOMANDARE: Miercurea Mare. Ce trebuie să faci astăzi, de Sfânta şi Marea Miercuri, ca să ai noroc până la finele anului. Obiceiuri şi superstiţii în Săptămâna Mare
Iisus Hristos însă le spune că ei vor rămâne cu săracii, vor purta grija lor chiar şi după moartea sa, iar gestul femeii înseamnă smerenie, revenire la Dumnezeu.
Denia trãdãrii lui Iuda în Miercurea Mare
La Denia care se oficiazã astãzi sunt pomenite patru momente din viata Mântuitorului Iisus Hristos: spãlarea de cãtre El a picioarelor ucenicilor, Cina cea de Tainã, rugãciunea mai presus de fire a lui Iisus din grãdina Ghetsimani, precum şi vânzarea Domnului de cãtre Iuda.
Biserica Ortodoxã serbeazã astãzi Miercurea Mare din Sãptãmâna Patimilor, zi în care creştinii obişnuiesc sã ţinã post negru. Este ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos pe 30 de arginti. Trãdarea lui Iuda a fãcut ca, mai târziu, în traditia Bisericii sã se rânduiascã ziua de miercuri ca zi de post, alãturi de vineri, ziua în care Iisus a fost rãstignit. Astfel, acestea au rãmas cele douã zile ale sãptãmânii în care creştinii trebuie sã ţinã post de-a lungul întregului an.
La Denia trãdãrii lui Iuda din Miercurea Mare sunt pomenite patru momente din viata Mântuitorului Iisus Hristos: spãlarea de cãtre El a picioarelor ucenici lor, Cina cea de Tainã, rugãciunea mai presus de fire a lui Iisus din grãdina Ghetsimani şi vânzarea Domnului. Cina Cea de Tainã, la care au participat Iisus şi cei 12 ucenici ai sãi, a avut loc Joi seara.
Înainte de a începe Cina – conform Sfântului Ioan Gura de Aur – Iisus S-a ridicat de la masã si a spãlat picioarele ucenicilor Sãi, dându-le exemplu de a fi smeriti.
Si astãzi, în unele biserici sau mãnãstiri se pãstreazã acest ritual, în care preotul sau chiar episcopul spalã picioarele a 12 persoane. Momentul central reactualizat la Denia care va fi oficiatã în aceastã seara este cel al Cinei propriu-zise, când Mântuitorul le dã ucenicilor sã mãnânce pâine si sã bea vin si le porunceste:
Va fi punctat si momentul în care Iuda s-a oferit sã-l vândã pe Iisus în schimbul a 30 de arginti. Denia din aceastã searã va fi urmatã mâine dimineatã, în Joia Mare, de Liturghia care preînchipuie efectiv Cina Cea de Tainã din Joia Mare, momentul instituirii Liturghiei care este oficiatã în Bisericã. De luni pânã vineri, în ziua cumplitã a rãstignirii, preotii rostesc rugãciuni rituale si citesc fragmente liturgice din Vechiul Testament.
În aceastã perioadã credinciosii sunt îndemnaţi sã mediteze mai mult la pãtimirea lui Hristos, care s-a jertfit pentru mântuirea omenirii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰