Singurul lichidator care a supraviețuit dezastrului nuclear de la Cernobîl trăiește în România. Are o pensie de 1000 de lei
Constantin Cozmenco e singurul lichidator care a supraviețuit dezastrului nuclear de la Cernobîl. Acum, trăiește în România.
Sângele i-a fost schimbat de 47 de ori, a suferit două transplanturi de măduvă, iar dantura i-a fost înlocuită complet. Constantin Cozmenco e singurul lichidator care a supraviețuit dezastrului nuclear de la Cernobîl. Acum, trăiește în România.
Pe Constantin Cozmenco l-am cunoscut la o conferinţă a Societăţii Române de Radioprotecţie, unde echipa Observatorului care a intrat Zona de Excludere de la Centrala Nucleară de la Cerobîl a fost invitată pentru a prezenta un film despre 31 de ani de la tragedia nucleară.
Singurul lichidator de la Cernobîl care a supraviețuit
- 31 de ani de la tragedia de la Cernobîl. O catastrofă nucleară cu efecte dezastruoase
- Eroarea umană care a afectat un continent! Cernobîl, numele care a dat fiori Europei
- 31 de ani de la tragedia de la Cernobîl. Efectele catastrofei nucleare asupra României
- 31 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl. Cât ne-a îmbolnăvit tragedia din URSS
- Lecţia Cernobîl: Ce a învăţat România din catastrofa nucleară din 1986, din URSS?
- 31 de ani de la Cernobîl: cât de sigură e Centrala Nucleară de la Cernavodă în faţa posibilelor ameninţări?
- Cum ne-a schimbat viața dezastrul de la Cernobîl
Bărbatul de 63 de ani era în public, venise să vadă filmul. S-a ridicat și ne-a spus povestea sa miraculoasă, care nu e cunoscută de literatura de specialitate.
Constantin Cozmenco a fost lichidator, la ordin, din ziua accidentului de la Cernobîl, 26 aprilie 1986, și până în 28 decembrie, același an. A intrat şi a ieşit din zona letală de sute de ori pentru a salva muncitorii rămaşi în interior în urma exploziei şi pentru a măsura dozele de radioactivitate.
- GALERIE FOTO: Singurul lichidator rămas în viață după dezastrul nuclear de la Cernobîl trăiește în România
Este singurul lichidator care a supravieţuit. Toţi colegii săi, cei care au intervenit în primele zile, au fost declaraţi morţi. Constantin Cozmenco a văzut moartea și după dezastrul nuclear: are două transplanturi de măduvă, sângele i-a fost schimbat de 47 de ori şi are toată dantura pusă. Dar trăieşte.
Iadul nuclear de la Cernobîl: ”Scuipau jos şi le picau dinţii”
Constantin Cozmenco era maior și avea 33 de ani când a primit ordinul. Avea în subordine o echipă de 76 de oameni. Prima dată a văzut moartea din elicopterul care l-a transportat la Centrala Nucleară de la Cernobîl.
La acea distanţă, dozele erau letale. În zona ucigașă, Constantin Cozmenco a intrat cu toți cei 76 de oameni din subordine. La 6 ore după explozia reactorului, de acolo, a ieşit viu doar el.
Constatin Cozmenco este expert în măsurarea radioactivităţii. Ştia foarte bine ce înseamnă acel accident. Avea timp de expunere de 30 de secunde. A apucat să ia o roabă cu deşeuri şi să o scoată afară. Apoi a intrat din nou. În tot acest timp, lumea, în jurul lui, se prăbuşea.
Eroul cu pensie de 1000 de lei
Constantin Cozmenco și-a refăcut complet dantura, a trecut prin două transplanturi de măduvă şi povesteşte ca i s-a schimbat sângele prin transfuzii de 47 de ori. Constantin Cozmenco a stat în spitale timp de 8 ani.
Cu ce l-au răsplătit autoritățile sovietice, iar apoi, cele ucrainene, pentru că și-a riscat viața, la Cernobîl?
Oficial, 28 de oameni au murit în urma exploziei de la Cernobîl. Şi despre anii, deceniile care au urmat, se spune că au luat mii de vieţi. Cât e mit şi cât, realitate? Câţi au murit şi câţi s-au îmbolnăvit în urma Cernobîlului şi a altor accidente nucleare? Care sunt efectele radioactivităţii în şcoli, în casele noastre şi pe stradă? Cât de radioactivă este România - vedeţi într-o investigaţie fără precedent, în curând, la Observator!
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰