Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Sistemul nutri-score revine în magazine, însă va fi opţional. Consumatorii pot afla astfel cât de sănătoase sunt alimentele pe care vor să le cumpere

Revine sistemul nutri-score, care arată consumatorilor cât de sănătoase sunt alimentele din supermarketuri. Eticheta numită "semafor" nu va mai fi însă obligatorie. Chiar dacă este opţională, măsura nu se va aplica produselor tradiţionale româneşti.  

de Ingrid Tîrziu

la 29.09.2024 , 19:31

Eticheta nutri-score, introdusă în 2022 dar retrasă anul trecut, utiliza o combinație de cinci culori și litere pentru a evalua cât de sănătos este un produs alimentar pe baza conținutului său de grăsimi, zahăr, sare și calorii. A verde era cel mai sănătos, iar E roşu cel mai dăunător. A dispărut de pe rafturi după ce Protecţia Consumatorilor a decis că sistemul nu a fost aprobat pentru utilizare de către comercianții cu amănuntul. Acum, un nou proiect al Guvernului ar putea să readucă în magazine modalitatea de informare. 

Un mod de a atrage atenţia clienţilor

"Este un mod prin care putem atrage atenţia clienţilor asupra sănătăţii produsului. Mi se pare o iniţiativă foarte bună.Clienţii magazinului nostru sunt foarte atenţi la produse", a declarat Laura Lupu, proprietar magazin cu produse din import. 

Vezi și

"E legat de sănătatea mea şi de modul în care mă hrănesc şi atunci e foarte important să ştii care sunt ingredientele, în ce procent", spun clienţii. 

Pe acelaşi subiect

Noua reglementare va fi opţională şi vine cu reguli drastice pentru comercianţi. După implementarea hotărârii, proprietarii de magazine vor trebui să verifice dacă produsele care conţin nutri-score au un QR code semnalat pe eticheta şi de asemenea, vor trebui să le pună separat la raft. 

"Această separare şi vânzare în rafturi special amenajate este de natură de a nu induce în eroare consumatorii. Aşa cum pot să amenajeze spaţii în care se comercializează produse bio, tot aşa vor trebui să amenajezr spaţii unde se comercializează aceste produse etichetate nutri-score", a declarat Sebastian Hotca, preşedinte ANPC. 

"Noi considerăm că aceasta este o treabă strict a producătorilor şi procesatorilor care ar trebui să inscripţioneze pe orice produs nutri-score-ul. Dar de acolo până la ne obliga pe noi să punem rafturi separate...şi noi suntem îngroziţi de asta", a declarat Feliciu Paraschiv, preşedinte Asociaţia Magazinelor Mici şi Mijlocii. 

Produsele traţionale româneşti, excluse de la regulă

Măsura va exclude produsele tradiționale românești, cele de proveniență autohtonă şi cele cu indicație geografică protejată. Motivul este unul simplu: 

"Nu se bazează pe cantitatea de aditivi, ci se bazează pe grăsimile saturate, nesaturate sau cantitatea de zahăr. Slănina, de exemplu, care este bună într-o cantitate mică şi luăm un produs care conţine zahăr. Produsul care conţine zahăr este şi mai mult procesat şi conţine mai mulţi aditivi, dar va avea un scor mai bun decât slănina noastră", a declarat Fabius Antal, specialist în well-being. 

După intrarea în vigoare a proictului, procesatorii şi reprezentanţii magazinelor care nu respectă legea riscă amenzi de până la 50.000 de lei. 

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Întrebarea zilei
Aveţi poliță facultativă de asigurare a locuinței?
Observator » Evenimente » Sistemul nutri-score revine în magazine, însă va fi opţional. Consumatorii pot afla astfel cât de sănătoase sunt alimentele pe care vor să le cumpere