Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Soiurile pe care le are Ioan Craiu în grădină, după schimbările climatice: "Ăsta este viitorul"

România devine tot mai fierbine cu fiecare an care trece. În fața arșiței persistente, pentru fermieri e tot mai clar că trebuie să își adapteze culturile la noua climă. O soluție ar fi creșterea de noi soiuri mai rezistente, dar și mai productive și găsirea unor soluții de "răcorire" a pamântului. Pe de alta parte, specialiștii in agricultura testeaza noi plante aduse din cele mai călduroase zone ale Europei, dar și  din Africa. 

de Iulia Pop

la 24.07.2023 , 20:56

Ioan Craiu, proprietar livadă​: Vedeţi cât e acesta de mic are deja fructe, nu uitaţi că este numai anul 3. Nu are nevoie de apă, are umbrire de la ceilalţi pomişori mai mari.

Soiurile pe care le are Ioan Craiu în grădină, după schimbările climatice: "Ăsta este viitorul"

Livada ecologică de la Ianova, de care se ocupă Ioan Craiu, alături de familia sa, număra nu mai puţin de 450 de pomi. Producatorii au fost nevoiti să adapteze si să cultive specii care să reziste temperaturilor extreme şi secetei din fiecare vară.  Pomii columnari, cu coroană verticală, par până acum cei mai potriviţi. 

Vezi și

Ioan Craiu, proprietar livadă​: Am căutat pomi şi arbuşti fructiferi care rezistă la secetă. Aici aş remarca în mod deosebit soiurile de migdali, avem 7 soiuri de migdali, piersicii, caişii sunt rezistenţi şi continuăm cu mărul, prunul şi chiar cu părul. Avem şi foarte multe soiuri de zmeură, soiuri de goji, aronia, arbuşti care provin din zone cu climat arid şi i-am aclimatizat la noi şi merg foarte bine. 

Pe acelaşi subiect

În arșita din Vest, roșiile, castraveții, vinetele și ardeii nu se dezvoltau prea bine. Ioan Craiu le-a facut umbră, şi a reusit să menţină umiditatea în sol şi să scadă temperatura exterioară.

Iulia Pop, reporter Observator: Pentru răcorirea livezii a fost plantat trifoi alb, care are rolul de a menţine umezeala în sol. Iar efectele se văd. Aici, nu s-a prins şi avem o crăpătură în care imi intră aproape toată mâna. Iar acolo unde îşi arată beneficiile solul este mai rece și perfect hidratat 

Ioan Craiu, proprietar livadă​: Vedeţi, au caracterul acesta de ciorchine, uscarea lor se face la aer, în curent de aer practic şi în zona umbrită. 

La Timișoara, specialiştii în agricultură de la Universitatea de Ştiintele Vieţii testează noi soiuri, de roşii aduse din cele mai călduroase zone ale Europei,  dar și din Africa.  

Radu Şumălan, Universitatea de Ştiinşele Vieţii Timişoara: Ce vedeti aici sunt soiuri de roşii pe care le-am adus din Napoli si din zona Vezuviului. Ideea este să testăm şi să încercăm să găsim varietăţi care pot să tolereze foarte bine temperaturile ridicate şi evident seceta. Încercam să extindem un pic colecţia noastră inclusiv cu soiurile străine şi să avem o bază genetică pe care să putem clădi noile varietăţi care să aibă această adaptare la tot ce înseamnă schimbare climatică, dar în special la secetă, salinitate şi caniculă.

20 de soiuri de roşii ce ar putea rezista mai bine caniculei sunt testate acum iar de la anul ar putea intra in productie

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Evenimente » Soiurile pe care le are Ioan Craiu în grădină, după schimbările climatice: "Ăsta este viitorul"