Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sondaj: 8 din 10 români care primesc notificări Ro-Alert se simt mai în siguranţă în viaţa de zi cu zi

Notificările Ro-Alert îi fac pe opt din zece români (80%) să se simtă mai în siguranţă, iar cele mai frecvente reacţii emoţionale în urma primirii unui astfel de mesaj sunt atenţia, prudenţa şi teama, arată rezultatele unui sondaj, dat publicităţii marţi.

de Redactia Observator

la 08.10.2024 , 16:10

80% dintre românii care primesc notificări Ro-Alert consideră că acestea contribuie semnificativ la sporirea siguranţei personale. 80% dintre românii care primesc notificări Ro-Alert consideră că acestea contribuie semnificativ la sporirea siguranţei personale. - Shutterstock/captură ecran

Potrivit Reveal Marketing Research, 92% dintre români au notificările Ro-Alert activate, ponderea fiind mai ridicată în rândul celor care au copii (95%), comparativ cu 87% în cazul celor fără copii.

În ceea ce priveşte tipurile de alerte primite, cele mai frecvent menţionate sunt cele legate de condiţii meteorologice extreme (81%), dezastre naturale precum inundaţii sau cutremure (49%), alerte privind animale periculoase (41%) şi incendii (32%).

La nivel general, 80% dintre românii care primesc notificări Ro-Alert consideră că acestea contribuie semnificativ la sporirea siguranţei personale.

Articolul continuă după reclamă

Cele mai frecvente reacţii emoţionale ale românilor

În acelaşi timp, cele mai frecvente reacţii emoţionale ale românilor la primirea mesajelor de acest tip sunt: atenţia (40%), prudenţa (34%) şi teama (33%).

O analiză mai detaliată arată că persoanele cu vârste între 45 şi 55 ani (44%) şi cele de peste 55 de ani (50%) se simt în mai mare măsură atente, în timp ce tinerii cu vârste între 18 şi 34 ani manifestă un nivel mai ridicat de teamă (38%), comparativ cu media totală a eşantionului. Starea de prudenţă este mai accentuată în rândul celor care au copii (38%), faţă de cei fără copii (26%).

Totodată, tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani se diferenţiază ca fiind cei mai afectaţi de anxietate în urma primirii unor astfel de alerte (24% faţă de 16% total eşantion).

"Referitor la reacţiile şi comportamentele românilor când primesc mesaje RO-ALERT, 48% declară că sunt foarte atenţi şi urmează instrucţiunile, acest comportament fiind mai frecvent întâlnit în cazul celor peste 35 de ani. În schimb, 43% preferă să filtreze mesajele în funcţie de importanţă, atitudine mai frecvent întâlnită la tinerii între 18-34 de ani, iar 9% aleg, de obicei, să le ignore", se menţionează în concluziile studiului.

Ce îmbunătăţiri ar putea fi aduse la sistemul Ro-Alert

La capitolul îmbunătăţiri ale sistemului Ro-Alert, 40% dintre respondenţi au indicat ajustarea volumului şi a tonului notificărilor, 27% au sugerat introducerea unei opţiuni de "Doar vizual", fără sunet, în timp ce 23% au invocat eliminarea alertelor pentru situaţii percepute ca "mai puţin urgente".

Mai mult, persoanele de peste 55 de ani îşi doresc într-o măsură mai mare să aibă posibilitatea de a selecta tipurile de alerte pe care le primesc (28% faţă de 16% din totalul eşantionului).

Pe de altă parte, tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani (22%) şi părinţii (19%, faţă de 13% în cazul celor fără copii) manifestă un interes mai ridicat decât media eşantionului (15%) pentru opţiunea de a seta intervale de timp pentru primirea alertelor, cum ar fi blocarea notificărilor pe timpul nopţii.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online, în perioada 27 septembrie - 2 octombrie 2024, pe un eşantion 1.003 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

Peste 2.700 de mesaje RO-Alert transmise de la începutul anului: 1.880 pentru urşi

IGSU transmite, marţi, că peste 2.700 de mesaje RO-Alert au fost transmise de la începutul anului, 1.880 dintre ele semnalând prezenţa urşilor. Peste 700 au anunţat furtuni şi 77 dispariţia copiilor. Autorităţile insistă că aceste avertizări, criticate de multe ori în spaţiul public, salvează vieţi.

”RO-ALERT este un instrument esenţial pentru protejarea vieţii şi siguranţei cetăţenilor în situaţii de urgenţă, fiind creat pentru a transmite rapid mesaje de avertizare direct pe telefoanele mobile ale populaţiei”, au transmis, marţi, oficialii IGSU.

Potrivit acestora, de la începutul acestui an până în prezent, au fost transmise 2.743 de mesaje prin RO-Alert, dintre care 1.880 au vizat prezenţa urşilor în apropierea comunităţilor, 47 au fost alerte de incendiu, 711 au avertizat asupra fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, 77 au semnalat dispariţia copiilor, iar 28 au fost destinate altor tipuri de urgenţe.

”Transmiterea acestor mesaje a avut un impact direct asupra protejării vieţilor omeneşti şi reducerea efectelor unor catastrofe. Accesibilitatea, rapiditatea şi eficienţa în a transmite mesaje în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea sunt puse în pericol fac din RO-Alert un pilon central în avertizarea populaţiei”, a mai transmis IGSU.

Dezactivarea opţiunii de primire a mesajelor pe dispozitivele mobile nu este recomandată

Potrivit autorităţilor, deşi primirea mesajelor poate crea uneori disconfort, ”transmiterea acestora este esenţială, având în vedere scopul principal al Sistemului de avertizare RO-Alert: salvarea de vieţi şi protejarea bunurilor”. Potrivit sursei citate, dezactivarea opţiunii de primire a mesajelor pe dispozitivele mobile nu este recomandată, având în vedere impactul pe care situaţiile de urgenţă îl pot avea asupra comunităţilor şi riscurile semnificative pentru siguranţa dumneavoastră.

Potrivit datelor transmise de autorităţi, încă de la implementarea sistemului de avertizare RO-Alert, septembrie 2018, fenomenele meteorologice periculoase prognozate, inundaţii sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezenţa unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urşi) au impus avertizarea cetăţenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-Alert. Astfel, populaţia a fost informată de existenţa pericolului imediat şi a putut adopta măsurile de autoprotecţie.

”Reamintim, totodată, că prin intermediul Sistemul RO-Alert se transmit, indiferent de oră, informaţii relevante, bazate pe date concrete furnizate atât de structuri specializate (Administraţia Naţională de Meteorologie, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi alte instituţii cu rol şi competenţe în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă), dar şi de către apelanţi (martori ai situaţiilor în speţă), atent verificate şi documentate”, a mai transmis IGSU.

Potrivit sursei citate, mesajele RO-Alert contribuie la menţinerea calmului în situaţii de criză, oferind îndrumări clare despre cum să reacţionezi. Mesajele pot include recomandări specifice, precum „evitaţi zona”, „căutaţi adăpost” sau „urmaţi instrucţiunile autorităţilor”, minimizând confuzia şi panica în rândul populaţiei. În cazul unor situaţii de urgenţă, fiecare secundă contează, iar mesajele pot ajuta oamenii să ia decizii rapide şi să se pună la adăpost. Sistemul este proiectat să funcţioneze atât pe telefoane inteligente, cât şi pe telefoane mai vechi, astfel încât cetăţenii, indiferent de tipul dispozitivului, pot primi mesaje de urgenţă. Mesajele de avertizare pot fi primite pe orice telefon mobil compatibil cu tehnologia Cell Broadcast.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă costă mai mult chiria anul acesta faţă de 2023?
Observator » Evenimente » Sondaj: 8 din 10 români care primesc notificări Ro-Alert se simt mai în siguranţă în viaţa de zi cu zi