Video Sondaj controversat realizat de un recrutor de top pe reţelele de socializare, cu privire la sexul la serviciu
Un sondaj deocheat face valuri zilele acestea. Pentru a evita situaţiile stânjenitoare la muncă, un recrutor de top din ţara noastră propune, în glumă sau în serios, propune ca cei care vor să facă propuneri indecente la birou să-şi pună un cerculeţ verde în piept. Fosforescent şi de patru centimetri. În ţara în care o treime dintre românce se plâng de hărţuire, gluma nu a fost "gustată" şi a stârnit revoltă.
O propunere controversată a stârnit revolta în mediul online. Șeful celei mai vechi firme de recrutare din România, George Butunoiu, a iniţiat un sondaj. Să fie liber la cafele deocheate. "Poate ar fi o idee bună ca cei care vor să facă sex la birou să-şi pună un cerculeţ în piept care să spună că ei vor să facă sex. Şi să se diferenţieze de cei care nu vor să facă sex şi care să-şi pună un cerculeţ roşu. Cerculeţele să fie de minimum 4 cm, să fie fosforescente. Mă plictiseam, nu aveam ce face", a declarat George Butunoiu.
Cum i-a venit ideea
Ideea buclucaşă i-ar fi venit după ce un prieten a fost concediat pentru că a vrut să-şi scoată subalterna la o cafea. "Era mai sus ierarhic, director, a invitat-o la o cafea. Atât, nimic altceva. L-a reclamat", a declarat George Butunoiu. Ideea recrutorului a pornit o avalanşă de critici în rândul celor care apără drepturile femeilor. "Femeile, atunci când reclamă, nu reclamă o invitaţie la cafea, ci reclamă hărţuire şi abuz sub formă continuă şi agravantă. Hai să ne uităm la recrutare, la cum anume ne uităm, la egalitatea de gen dintr-o companie", a declarat Oana Băluţă.
Iar într-o ţară în care se vorbeşte prea puţin despre fenomenul hărţuirii sexuale la locul de muncă, declaraţia unui om într-o funcţie atât de importantă este considerată cel puţin deplasată. Doar în primele 8 luni ale acestui an au fost sesizate 26 de infracțiuni de hărțuire sexuală. Iar acestea sunt cifrele oficiale. De cele mai multe ori, victimele aleg să-şi ascundă dramele. De teama agresorilor ori de stigmatizarea societăţii. "Este atât de sinistru ceea ce scrie încât nici măcar indignare nu merită", a declarat Oana Băluţă, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Jurnalism. "Bineînţeles că sunt o grămadă de situaţii în care fie e hărţuire acolo, e condiţionare. Dacă nu te culci cu mine, nu primeşti una sau alta", mai spune George Butunoiu.
Părerile oamenilor sunt împărţite. Potrivit unui studiu, o treime dintre româncele cu vârste între 20 şi 29 de ani se plâng că au fost hărţuite sexual.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰