Antena Meniu Search
x

Staţiunile din sudul litoralului rămân sub cod roşu de pericol

În staţiunile din Sudul litoralului, rămâne cod roşu de pericol. Zilnic, însă, mii de turişti ignoră avertismentele şi se aventurează în larg. Bilanţul negru al acestei veri arată că până acum 17 oameni şi-au pierdut viaţa.

În staţiunile din Sudul litoralului, rămâne cod roşu de pericol. Zilnic, însă, mii de turişti ignoră avertismentele şi se aventurează în larg. Bilanţul negru al acestei veri arată că până acum 17 oameni şi-au pierdut viaţa. În încercarea de a-i face conştienţi pe turişti că scăldatul în valurile mării este mai mult decât o joacă, salvamarii au făcut demonstraţii care ar putea să fie salvatoare, într-o situaţie periculoasă.

Fluierele salvamarilor au sunat fără oprire zilele acestea, când pe litoral a fost cod roşu de pericol. Cel mai mult le-au dat de furcă părinţii care s-au aventurat în larg, cu copiii lor.

RĂZVAN VISA, salvamar:

Chiar astăzi, o mamă cu fetiţa ei, în Neptun, a intrat cu colacul, a scăpat-o din mână când a venit un val, s-a retras valul cu tot cu copil, l-a scos din colac , a rămas fetiţa acolo si mama cu colacul au venit la mal.

În mare pericol sunt şi cei care sar de pe stabilopozi sau înoată în zonă. Specialiştii spun că acolo se formează cei mai puternici curenți, din care puțini reușesc să scape.

Salvamarii au făcut o operaţiune de salvare demonstrativă, cu scopul de a le arăta turiştilor cum joaca în valuri poate deveni o dramă, când nu le sunt respectate avertismentele.

Bogdan Vartan, salvamar:

În primul rând îi verific cavitatea bucală să nu fie acoperită cu alge cu gumă de mestecat, cu diferite obiecte.

De patru zile pe plajele din sud e arborat steag roşu de pericol. Din păcate, puţini sunt turiştii dispuşi să renunţe la baia în marea agitată. Mulţi consideră că un colac sau o saltea gonflabilă îi va ţine la suprafaţă. Greşit, spun salvamarii. Sunt periculoase şi pot fi trase în larg în câteva minute. 

Cele mai periculoase zone de scăldat sunt în sudul litoralului, la Eforie, Neptun, Olimp. Iar pericolul nu vine de la valuri, ci de la curenţii puternici care modifică relieful marin şi nu pot fi văzuţi decăt de la înălţime.

Aurelian Câmpean, coordonator serviciu Salvamar Neptun Jupiter:

Curentul de retur al mării negre se formează din mal. Te poate trage în larg până într-un kilometru, depinde cât de puternic e. Înotăm paralel cu ţărmul şi încercăm să ieşim la mal cu valul. Dacă simţi că eşti în siguranţă şi poţi să vii cu valul la mal, atunci e singura cale de ieşire din apă.

Panica este alt duşman al celui aflat în pericol de înec.

Nicolae Zderea, salvamar:

Ar trebui să folosească poziţia plută, să stea pe spate să se relaxeze până revine la starea de calm. Să nu se forţeze prea tare înotând la limite extreme.

De la deschiderea sezonului estival 17 oameni şi-au pierdut viaţa după ce s-au aventurat în apa Mării Negre. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Staţiunile din sudul litoralului rămân sub cod roşu de pericol