Antena Meniu Search
x

Statuia Regelui Ferdinand a revenit in inima Pieţei Unirii din Oradea (Video)

A trecut un secol de când locuitorii oraşului au primit, cu onoruri, doi oaspeţi de bază: Regina Maria şi Regele Ferdinand.

De Redactia Observator la 24.05.2019, 14:46
Vezi și

A trecut un secol de când locuitorii oraşului au primit, cu onoruri, doi oaspeţi de bază: Regina Maria şi Regele Ferdinand. Românii au venit şi de la sute de kilometri distanţă să participe la dezvelirea statuii care va trona în centrul oraşului, în locul celei a lui Mihai Viteazul. La ceremonie a fost invitat de onoare Principele Radu al României.

Cu steaguri în mâini, orădenii au cântat imnul naţional al României. Şi au marcat astfel un secol de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, cu misiunea de a „prelua" simbolic acest teritoriu, proaspăt cuprins în România Mare.

Românii au venit de la sute de kilometri distanţă pentru a vizita şi expoziţia. Acolo au putut admira coroana, sceptru şi mantaua suveranului.

O statuie ecvestră a Regelui Ferdinand, asemănătoare celei care a fost dezvelită în 1924, va trona, de acum înainte, în Piaţa Unirii.

Alteţa sa, Princepele Radu al României a fost invitat de onoare a felicitat autorităţile locale pentru felul în care marchează acest eveniment.

Princepele Radu al României: Nu numai că puneţi la loc statuia Regelui Ferdinand în chiar ziua în care acum 100 de ani intra pe poarta acestui important oraş al tarii, dar şi pentru că o faceţi dând un excepţional exemplu de patriotism şi de memorie.

Vizibil emoţionat, edilul oraşului a transmis şi un mesaj pentru armata română, care nu a participat la ceremonie.

Ilie Bolojan, primarul oraşului Oradea: Ne putem supăra pe unii sau pe alţii, pe un guvern sau altu, dar pe ţara noastră nu ne vom supăra niciodată. Ne putem supăra pe un om trecător, într-o fucţie sau alta, dar pe armata română nu ne vom supăra niciodată. Ea defilează!

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea coroanelor de flori. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Statuia Regelui Ferdinand a revenit in inima Pieţei Unirii din Oradea (Video)