Statul a mobilizat o mică armată la Festivalul Neversea 2022: peste 1.000 de polițiști, jandarmi și ofițeri antidrog
Peste o mie de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră veghează la buna desfăşurare a Festivalului Neversea 2022, care a debutat joi şi se va desfăşura până duminică, inclusiv pe o plajă din Constanţa. Organizatorii estimează un număr de 260.000 de participanţi în cele patru zile ale festivalului.
Reprezentanţii structurilor implicate în măsurile luate pentru buna desfăşurare a evenimentului muzical au susţinut, joi după-amiază, o conferinţă de presă, chiar în zona de acces a Festivalului Neversea.
Reprezentanta Jandarmeriei Române, Ana Burchi, a declarat că peste 250 de jandarmi asigură măsurile de ordine la festival.
"Pentru a ne asigura că toţi participanţii care vor fi prezenţi la festival se vor bucura în siguranţă de muzică, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa şi din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa vor fi prezente în zona de desfăşurare a festivalului, dar şi pe traseele de deplasare ale oamenilor. Este important de menţionat şi sprijinul colegilor noştri din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, care vor fi prezenţi în Constanţa special pentru acest festival, pentru a ne asigura împreună că toţi participanţii au parte de zile fără incidente. Pe toată durata festivalului, peste 250 de jandarmi se vor asigura alături de colegii din cadrul celorlalte structuri din Ministerul Afacerilor Interne, că participanţii vor fi în siguranţă în cele patru nopţi şi patru zile ale Festivalului Neversea”, a declarat Ana Burchi, potrivit news.ro.
Ea a menţionat că vor fi constituite echipe mobile de intervenţie 24 de ore din 24, pregătite să intervină în situaţia producerii unor evenimente deosebite.
Campanie de prevenire a consumului de droguri, la Neversea
Şeful Agenţiei Naţionale Antidrog Constanţa, Cristian Oprişan, a afirmat că înainte de debutul festivalului au avut loc activităţi de informare şi prevenire a consumului de droguri.
"Premergător debutului festivalului, reprezentanţii noştri au derulat activităţi de informare şi prevenire a consumului de droguri pentru turiştii aflaţi pe litoral, dar şi pentru personalul angajat barman, picolo, administrator- patroni, personal de securitate din cluburile, barurile şi terasele din vecinătate. În aceste acţiuni sunt implicaţi specialişti în prevenire, psihologi, asistenţi sociali şi medici ai Agenţiei Naţionale Antidrog din Constanţa, dar şi personal detaşat pe litoral de la structura centrală şi din alte structuri teritoriale împreună cu voluntarii instruiţi în domeniul adicţiilor”, a declarat Cristian Oprişan.
El a precizat că astfel de sesiuni de informare au avut loc şi cu personalul şi voluntarii de la Festivalul Neversea.
"Am discutat cu organizatorii festivalului cu privire la necesitatea informării cetăţenilor străini care participă la festival despre prevederile legale în domeniul drogurilor, prin publicarea acestora într-o limbă de circulaţie internaţională, pe site-ul oficial şi în reţelele de socializare ale festivalului. Am organizat sesiuni de informare antidrog cu întreg personalul angajat al festivalului Neversea, dar şi cu voluntarii acreditaţi, precum şi cu personalul hotelurilor aflate în vecinătatea locului de desfăşurare al festivalului”, a mai transmis Şeful Agenţiei Naţionale Antidrog Constanţa.
El a anunţat şi că participanţii la festival pot testa şi ochelarii speciali care imită optic efectele consumului de alcool şi droguri.
"În zona de desfăşurare a festivalului vor fi amenajate aşa numitele zone de chill, este un concept inovativ şi eficient utilizat în spaţiile recreaţionale, fiind un spaţiu non-formal de prevenire a consumului de alcool şi droguri, a riscurilor asociate consumului şi de consiliere voluntară a adolescenţilor şi tinerilor. În acest spaţiu, echipe multidisciplinare de specialişti medici, psihologi, asistenţi sociali pot solicita evaluarea dependenţei de droguri prin efectuarea, la cerere, a testului Dudit pentru identificarea tulburărilor de dependenţă. De asemenea, colegii noştri vor oferi consiliere tinerilor aflaţi în situaţii de criză. Participanţii la festival pot testa şi ochelarii speciali care imită optic efectele consumului de alcool şi droguri şi pot accesa cu ajutorul codului QR pus la dispoziţie de specialiştii şi voluntarii antidrog site-ul infodrog.ro, unde vor găsi informaţii cu privire la metodele de prim ajutor”, a mai precizat Cristian Oprişan.
Sute de polițiști vor fi în zona în care are loc Festivalul Neversea
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Andreea Iliescu, a afirmat că peste 600 de poliţişti vor fi prezenţi în zona Festivalului Neversea.
"Peste 600 de poliţişti vor asigura măsurile de ordine publică la Festivalul Neversea, eveniment desfăşurat în perioada 7-10 iulie, în municipiul Constanţa. Poliţiştii vor asigura măsurile de ordine pe toate palierele, vorbim aici despre ordine publică, investigaţii criminale, rutieră, arme, explozivi şi substanţe periculoase, criminalistică, investigarea criminalităţii economice şi nu numai. În medie, 150 de poliţişti constănţeni, sprijiniţi de poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, vor acţiona pe linie de ordine publică pentru asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică, pe linie de investigaţii criminale, pentru descurajarea şi combaterea oricăror fapte antisociale, precum şi pe linie rutieră, pentru prevenirea şi combaterea şi, bineînţeles, pentru depistarea persoanelor care se urcă la volan sub influenţa substanţele psihoactive sau a alcoolului”, a declarat Andreea Iliescu.
Vor fi aduși câini special antrenaţi pentru depistarea drogurilor
Ea a menţionat că la Festivalul Neversea vor fi prezenţi şi câini special antrenaţi pentru depistarea substanţelor psihoactive.
Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Andrei Ene, a declarat că nave ale Poliţiei de Frontieră vor patrula pentru asigurarea protecţiei dinspre mare în zona festivalului Neversea.
"În perioada 7 - 10 iulie, cu ocazia desfăşurării festivalului Neversea, peste 300 de poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă se vor afla în Serviciul pentru Supravegherea şi Controlul Frontierei de stat, dar şi pentru a participa la misiuni de asigurare a ordinii şi liniştii publice şi de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, împreună cu celelalte instituţii ale Ministerului Afacerilor Interne. Nave operative ale Gărzii de Coastă vor patrula în zona de competenţă pentru asigurarea protecţiei dinspre mare a perimetrului în care este organizat festivalul, iar poliţiştii de frontieră monitorizează vizual şi cu ajutorul tehnicii din dotare, zona maritimă adiacentă a festivalului pentru prevenirea eventualelor incursiuni neautorizate ori pentru salvarea de vieţi omeneşti pe mare, dacă situaţia impune”, a explicat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă.
Oana Manoilă, subofiţer tehnic principal în cadrul Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, a declarat că 160 de pompieri vor gestiona cazurile de prim ajutor apărute în zona festivalului.
"Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a mobilizat peste 160 de pompieri care vor asigura atât gestionarea cazurilor de prim-ajutor, cât şi măsurile de apărare împotriva incendiilor pe toată durata acestui festival. Pentru monitorizarea, prevenirea şi gestionarea eventualelor situaţii de urgenţă, în perimetrul zonei de desfăşurare a festivalului, sunt alocate două posturi medicale avansate, două autospeciale pentru transport victime multiple, o maşină de stingere cu modul de descarcerare, două şenilate, precum şi o ambarcaţiune CBRN, care va executa patrule în această zonă. Pompierii paramedici împreună cu medicii asistenţi medicali din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe vor încadra cele două posturi medicale avansate. Totodată, pentru acordarea asistenţei medicale, alte trei puncte de prim ajutor sunt operaţionalizate şi încadrate cu personal medical şi cu pompieri paramedici. Acestea au capacitatea să acorde asistenţă medicală de urgenţă pentru mai multe persoane simultan”, a afirmat Oana Manoilă.
Festivalul Neversea are loc în perioada 7-10 iulie pe o plajă din Constanţa. Organizatorii estimează un număr de 260.000 de participanţi în cele patru zile ale festivalului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰