Statul român vrea să recupereze milioane de euro de la firme din Coreea de Sud și Elveția care nu ar fi respectat livrarea a sute de ventilatoare
Şi cu banii luaţi şi fără aparatură. Cam asta este, pe scurt, povestea unei achiziţii care a rămas doar pe hârtie. Patru milioane de euro încearcă să recupereze statul român de la două firme din Coreea de Sud şi Elveţia. Banii au fost daţi în plină stare de urgenţă ca avans pentru achiziţia în total a 650 de ventilatoare. Doar că autorităţile spun acum că acel contract nu a fost respectat, aparatura medicală nu a fost livrată, deşi banii s-au dat.
- România ar fi achitat un avans de patru milioane de euro către firme din Coreea de Sud și Elveția.
- Banii erau dați pentru achiziționarea de ventilatoare necesare pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.
10 aprilie 2020. Statul român plăteşte 2.451.000 milioane de dolari unei firme din Coreea. Obiectul achiziţiei, 400 de ventilatoare necesare secţiilor de Terapie Intensivă din întreaga ţară.
În momentul semnării contractului, România decretase stare de urgență de 11 zile. Tot atunci, autorităţile se plângeau că resursele lăsate în urmă de fosta guvernare se apropie de 0.
Pentru ca echipamentele de protecţie să ajungă cât mai repede în spitale, organizarea licitaţiilor şi ofertelor a fost făcută de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate.
Odată identificate ofertele, au fost transmise Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Două firme urmau ca împreună să furnizeze în total 650 de ventilatoare, plătite atât din bani europeni cât şi din fonduri de la bugetul de stat. Una din firme era din Elvetia, cealaltă din Coreea.
Cornelia Nagy, ONAC: Aceste ventilatoare au fost luate pentru RESCUE. Avansul care s-a dat la GSC Consulting este din proiectul european. Pentru Medi Consulting a fost din bugetul naţional.
În total, un avans de patru milioane de euro pentru cele 650 de ventilatoare care trebuiau livrate în luna mai, spun reprezentanţii ONAC, pentru că fiecare aparat în parte depăşea 43 de mii de euro.
Cornelia Nagy, ONAC: În contextul preţurilor crizei de la perioada respectivă. Acum preţurile au mai scăzut.
Cum ventilatoarele pentru Terapie Intensivă nu au ajuns nici acum, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă încearcă să recupereze avansul plătit.
Adrian Marin, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: Pentru recuperarea avansului, încă din luna iulie, instituţia noastră a chemat în judecată cei doi operatori economici, astfel că există pe rol două dosare. Totodată, reprezentanţii IGSU au sesizat şi organele abilitate pentru efectuarea verificărilor care se impun pe aspecte de natură penală.
Şeful DSU dă vina pe legea din România.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Firma nu poate livra la momentul care era scris în lege din cauză că a apărut o situație de criză la furnizor care e din Asia. Se termină contractul și noi spunem gata contractul. Și apar discuții, să luăm avansul, dar ei vor să dea echipamentele.
În tot acest timp, ministrul Sănătăţii şi premierul îl lasă pe Raed Arafat să descurce toate iţele.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Nu am cunoştinţă de aceste achiziţii.
Ludovic Orban, premierul României: Departamentul pentru Situații de Urgență se ocupă de contracte.
Reprezentanţii firmelor contractate de statul român au acceptat iniţial să vorbească cu reporterii Observator, după care nu au mai răspuns la telefon.
Achiziţiile de echipamente medicale în vremea stării de urgenţă sunt cercetate şi de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. 33 de dosare privind atribuirea de contracte în domeniul sanitar sunt analizate. Scandalurile legate de eventuale fapte de corupţie au ajuns şi la uşa UNIFARM.
Procurorii spun că Adrian Ionel, fostul director UNIFARM, a cerut mită 760 de mii de euro la un contract pentru 250 de mii de combinezoane şi trei milioane de măsti care erau neconforme.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰