Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Sticlele cu apă nu trebuie ţinute în portbagaj pe căldură. Medicii explică pericolele care pot apărea

Continuă controalele în magazinele care vând apă. Inspectorii de la protecţia consumatorilor au găsit iar mii sticle care fierb la soare, la peste 40 de grade celsius. Au dat amenzi de milioane de lei şi au confiscat sute de mii de litri de băuturi. Apa dintr-o sticlă de plastic care sa stat în soare poate fi periculoasă pentru sănătate, avertizează medicii.

de Mădălina Chiţac

la 08.08.2024 , 20:33

Baxuri întregi cu apă ţinute afară, pe asfaltul încins, când temperaturile depăşeau 40 de grade Celsius. Asta au descoperit inspectorii de la protecţia consumatorului la controalele desfăşurate în întreaga ţară.

Din 705 operatori economici, printre care se numără distribuitori sau producători de apă, magazine alimentare sau benzinării, 583 nu respectau legea.

Nu mai puţin de 1,2 miloane de litri de apă au fost verificaţi de către inspectorii ANPC

Vezi și

Nu mai puţin de 1,2 miloane de litri de apă au fost verificaţi de către inspectorii ANPC, iar din această cantitate s-au retras de la comercializare 150.000 de litri de apă, din cauză că aceasta era ţinută în condiţii improprii. S-au dat şi peste 400 de amenzi, în valoare de 2 milioane de lei.

Pe acelaşi subiect

"Foarte mulţi dintre operatorii economici depozitează aceste produse, apă, apă minerală, apă plată, de izvor direct în acţiunea razelor soarelui, lucru care nu este recomandat de producător", Sebastian Hotca, vicepreședinte ANPC.

"Posibil în depozite să nu fie acoperite şi să fie afară şi ştiu că-i un pericol", 

"Se descarcă din plasticul acela tot felul de particule care nu sunt ok",

"Se transmit în apă şi atunci noi asimilăm acele particule. E rău pentru noi", spun oamenii.

"Pot să afecteze structura plasticului şi să îl facă să elimine în apă anumite substanţe pe care nu ni le dorim în organismul nostru", spune Șerban Damian, medic nutriționist.

Odată ajunse în organism, aceste substanţe chimice au efecte nocive.

"Ne vor afecta sistemul endocrin, ne vor afecta sistemul hormonal. Probabil aţi experimentat atunci când aţi consumat apă care a stat la căldură, aţi simţit că are alt gust", spune Fabian Antal, expert nutriție.

"Al doilea risc este acela ca apa, dacă ea conţine anumiţi germeni în mod natural, sub influenţa căldurii, aceşti germeni să prolifereze şi să se înmulţească. Riscăm să facem toxiinfecţie", Șerban Damian, medic nutriționist.

Sfaturile experților

Aşa că, pe timp de vară, ar fi bine să ţinem cont de câteva sfaturi.

"Vă recomand să aveţi o sticlă de sticlă şi să încercaţi să o purtaţi cu voi, mai ales în maşină", recomandă Fabian Antal, expert nutriție.

"După ce au cumpărat aceste produse, este important să nu le depoziteze o perioadă îndelungată în portbagajele maşinilor", spune Sebastian Hotca, vicepreședinte ANPC.

Autorităţile spun că vor continua verificările şi ne recomandă ca, în cazul în care observăm produse ţinute în condiţii improprii, să facem o sesizare.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva. ...

Întrebarea zilei
Luaţi în calcul ca după pensionare să vă mutaţi în alt oraş?
Observator » Evenimente » Sticlele cu apă nu trebuie ţinute în portbagaj pe căldură. Medicii explică pericolele care pot apărea