Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Ştiu că aţi venit să mă omorâţi. Trageţi, veţi ucide doar un om!" 47 de ani fără Che Guevara

Che Guevara rămâne una dintre cele mai cunoscute figuri pentru cultura de masă contemporană. Moartea sa a transformat imaginea sa într-un veritabil simbol cultural al revoluţionarilor de stânga din întreaga lume

de Redactia Observator

la 09.10.2014 , 14:50

Che Guevara rămâne una dintre cele mai cunoscute figuri pentru cultura de masă contemporană. Moartea sa a transformat imaginea sa într-un veritabil simbol cultural al revoluţionarilor de stânga din întreaga lume

Respectată de unii, comandată de alţii, Guevara rămâne o figură istorică. Prin moartea sa – executat de forțele boliviene în 1967 (cu implicația americanilor), prin talentul scriitoricesc cu care și-a promovat convingerile, el a devenit eroul-martir al grupărilor de stânga din întreaga lume.

Copilul de azi, revoluţionarul de mâine

Articolul continuă după reclamă

Guevara era cel mai în vârstă din cei cinci copii familiei, de origini irlandezo-spaniole și cu înclinații de stânga. Încă de mic, Guevara a intrat în contact cu problemele politice. Tănârul a dat dovadă din tinerețe de capacități intelectuale de excepție, devenind un foarte bun jucător de șah; traiul într-o casă cu o bibliotecă imensă l-a făcut să aprecieze literatura în special lirica lui Pablo Neruda, John Keats, Antonio Machado, Federica Garcia Lorca, Walt Withman. De asemenea, a citit mult din operele lui Marx, Faulkner, Gide, Kafka, Camus, lenin, Anatole France și Sartre. Unul din rapoartele CIA, declasificate după moartea lui Che Guevara, menționa interesele academice ale revoluționarului, descriindu-l ca fiind ”quite well read, fairly intellectual for a Latino”.

Peregrinări

În 1948, Guevara se înscrie la Universitatea din Buenos Aires pentru a studia medicina, dar până la terminarea studiilor, în 1953, va face două mari călătorii în America Latină ce-i vor influența definitiv destinul. Setea de aventură l-a purtat prin Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Columbia, Venezuela, Panama și Florida.

Călătoria prin America Latină l-a făcut să vadă acest continent ca pe o singură entitate culturală și economică, nu o colecție de națiuni separate, ce are nevoie de o strategie de eliberare la nivel continental. Experiențele trăite l-au convins că trebuie să-i ajute pe acest oameni, iar pentru asta era necesar să părăsească medicina pentru arena politică revoluționară. Într-una din scrisorile trimise familiei, Guevara scria: ”Pe drum, am avut oportunitatea de a trece prin domninioanele United Fruit, convingându-mă încă o dată cât de cumplite sunt aceste caracatițe capitaliste. Am jurat pe o poză a bătrânului și regretatului tovarăș Stalin că nu mă opri până când nu voi vedea aceste caracatițe capitaliste distruse.”

Revoluţionar o viaţă

O viață în slujba revoluției

În 1953, Guevara a plecat în Guatemala, unde Jacobo Arbenz conducea un regim de stânga. După lovitura de stat din Guatemala, Che Guevara a plecat în Mexic, unde a lucrat la un spital. Prin intermediul unor prieteni de origine cubaneză, l-a cunoscut pe Raul Castro, în iunie 1955, prin intermediul căruia l-a întâlnit pe fratele său, Fidel. Guevara se va alătura grupării revoluționare conduse de Castro ce avea ca scop înlăturarea guvernului Batista, astfel că la sfârșitul anului 1956 va pleca împreună cu el în Cuba. În ciuda personalităților diferite, între Che și Fidel s-a născut ceea ce Reid-Henry numea ”o prietenie revoluționară care avea să schimbe lumea”.

În acei ani petrecuți în munți, Guevara a jucat un rol important în armata revoluționară, organizând fabrici de grenade, școli, clinici și cursuri de tactici militare. Pentru acitivitatea sa, Castro l-a promovat la rangul de comandant, fiind singurul – în afară de Castro – în această poziție. După preluarea puterii de către Castro, Guevara a devenit una din figurile centrale ale noului regim: șeful departamentului industrial al Institutului Național al Reformei Agrare, președintele al Băncii Naționale a Cubei și ministrul industriei și finanțelor.

Sfârşitul

În cele din urmă, grupul condus de Guevara a fost înfrânt de forțele armate boliviene sprijinite de CIA. Rănit în timpul atacului, Che a fost capturat în octombrie 1967 și executat câteva zile mai târziu de un soldat bolivian. După execuție, cadavrul său a fost dus în orașul Vallegrande, unde au fost chemați martori pentru a-i confirma identitatea. Pe 15 octombrie, Fidel Castro a vorbit despre asasinarea fostului său camarad și a proclamat trei zile de doliu în Cuba.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Evenimente » "Ştiu că aţi venit să mă omorâţi. Trageţi, veţi ucide doar un om!" 47 de ani fără Che Guevara