Antena Meniu Search
x

Surse: CCR a decis că revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituţională

Potrivit surselor Observator, revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituţională, a decis CCR, cu unanimitate de voturi.

de Redactia Observator

la 29.06.2021, 12:53

Renate Weber a fost revocată neconstituţional din funcţia de Avocat al Poporului, a decis Curtea Constituţională
Renate Weber a fost revocată neconstituţional din funcţia de Avocat al Poporului, a decis Curtea Constituţională - Hepta
  • Ludovic Orban spune că se va ţine cont de decizia Curţii Constituţionale.

PSD a depus joi sesizarea referitoare la această hotărâre a Parlamentului nr. 36/2021 şi în text preciza că deciza Legislativului pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, deoarece încalcă prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia. Social-democraţii argumentează că prin hotărârea Parlamentului a fost încălcat art. 1 alin. (5) privind la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

„În mod contrar garanţiilor de independenţă ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi prevăzute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotărârea de revocare a Avocatului Poporului cu încălcarea Constituţiei, a standardelor de independenţă ale instituţiei, dar şi chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, astfel cum au fost explicitate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, utilizând revocarea ca un mecanism de control discreţionar, politic, iar nu ca un control de legalitate în privinţa Avocatului Poporului”, precizează PSD în sesizarea formulată la CCR.

De asemenea, PSD argumentează că nu contestă dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului, ci constituţionalitatea acestei evaluări, „în sensul că evaluarea realizată nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituţional şi legal şi nu a fost bazată pe o demonstraţie a unor încălcări cumulative a Constituţiei şi a legilor”.

Pe lângă sesizarea făcută la Curtea Constituţională, PSD a trimis adrese către Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi toate celelalte organisme internaţionale prin care le-a semnalat că reprezentanţii coaliţiei de guvernare atacă statul de drept în România.

Pe 16 iunie, Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, într-un plen reunit, proiectul de hotărâre pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. Totodată, Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea lui Renate Weber din postul de Avocat al Poporului, într-o scrisoare transmisă la o zi de la votul din Parlament pe această temă.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat, cu majoritate de voturi, miercurea trecută aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să fie în funcţia de Avocat al Poporului. Acesta este lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a fost propus pentru această poziţie de către UDMR şi este susţinut şi de PNL.

Orban: Cu siguranţă va trebui să se ţină cont de decizia CCR, chiar dacă e condusă de Dorneanu, care a dat atâtea decizii fără legătură cu Constituţia

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, susţine că, în cazul în care Curtea Constituţională a României (CCR) va decide că revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului a fost neconstituţională, trebuie să se ţină cont de această hotărâre, precizând că se va întâmpla acest lucru, chiar dacă CCR e condusă de Valer Dorneanu care “a dat atâtea decizii care nu au nicio legătură cu Constituţia”.

Orban a declarat marţi, că va fi formulat un răspuns de către comisiile juridice în legătură cu solicitarea Renatei Weber, care a atacat în contencios-administrativ decizia de revocare din funcţia de Avocat al Poporului. 

“Comisiile Juridice sunt cele care au formulat raportul, adică analiza motivelor pentru care a fost revocată din funcţia de Avocat al Poporului Renate Weber. Am transmis către comisiile juridice să formuleze un răspuns, ei sunt specialişti şi pot să furnizeze toate argumentele de natură juridică faţă de solicitarea formulată de doamna Weber”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebat dacă Senatul şi Camera Deputaţilor vor fi reprezentate în instanţă aşa cum cere citaţia primită, Orban a răspuns: “Cu siguranţă, de aia am solicitat formularea unui punct de vedere”. El a menţionat că revocarea Avocatului Poporului a ţinut cont de încălcări ale Constituţiei realizate de Renate Weber 

“Noi am avut argumente foarte solide, încălcări ale Constituţiei şi a legislaţiei ţării făcute de Avocatul Poporului, în baza acestor argumente am decis revocarea din funcţie a doamnei Renate Weber. Renate Weber a acţionat ca un avocat al PSD şi a pus în pericol sănătatea românilor”, a precizat Orban.

El a fost întrebat ce va face coaliţia în cazul în care CCR va decide că revocarea Renatei Weber este una neconstituţională. 

“Cu siguranţă, va trebui să ţină cont de decizia Curţii Constituţionale chiar dacă e o Curte Constituţională condusă de Dorneanu, care a dat atâtea decizii care nu au nicio legătură cu Constituţia. Depinde ce hotărăşte CCR, nu pot să anticipez”, a precizat Orban.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Surse: CCR a decis că revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituţională