Antena Meniu Search
x

Talibanii au anunțat grațierea tuturor oficialilor guvernamentali. Afganii sunt îndemnați să revină la lucru "cu toată încrederea"

Talibanii au anunţat o graţiere generală pentru toţi oficialii guvernamentali afgani, îndemnându-i să revină la lucru cu „toată încrederea”, relatează BBC.

de Redactia Observator

la 17.08.2021, 09:42

taliban
Talibanii au anunțat grațierea tuturor oficialilor guvernamentali. Oamenii, îndemnați să revină la lucru "cu toată încrederea" - Profimedia Images

„O amnistie generală a fost declarată pentru toţi... aşa că ar trebui să vă începeţi rutina cu toată încrederea”, se arată într-un comunicat al talibanilor citat de AFP. Acest anunţ vine după mai multe zile în care cei care au lucrat pentru Guvern şi organizaţii sprijinite de Occident - precum translatori ai trupelor americane - s-au temut de repercusiuni.

Talibanii sunt recunoscuţi pentru modul brutal de a pedepsi şi au fost acuzaţi de comiterea de crime de război, învinuiri pe care le-au respins. Militanţii au pătruns duminică în Kabul şi au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani instruită de forţele NATO. După retragerea trupelor aliate, în doar câteva săptămâni talibanii au recucerit întreaga ţară, duminică preluând controlul asupra palatului prezidenţial. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit ţara, anunţând online că a făcut asta pentru a evita vărsarea de sânge. Aparent, el se află în Tadjikistan.

Talibanii au spus că oamenii vor putea să îşi reia activităţile obişnuite curând şi unul dintre lideri a declarat pentru Reuters că "viaţa normală va continua într-un mod mult mai bun". Misiunile diplomatice din Kabul s-au retras, evacuându-şi personalul, iar în capitala afgană au rămas, în prezent, doar ambasadele Rusiei, Chinei şi Pakistanului.

Evacuare dramatică din Afganistan

O fotografie devenită virală pe Twitter arată haosul în care se face evacuarea din Afganistan. Circa 640 de afgani s-au îngrămădit într-un avion C-17 Globemaster III, cu mult peste capacitatea aeronavei americane, în încercarea disperată de a scăpa de răzbunarea talibanilor. Oamenii sunt în principal colaboratori ai fostului regim de la Kabul sau pur și simplu persoane ce au fost în structurile de putere și care ar putea deveni țina insurgenților.

Frica de talibani este atât de mare, încât sute de afgani au lăsat totul în urmă pentru a trece granița - familie, locuință, bunuri. Fără apă, mâncare, obiecte personale, oamenii sunt printre puținii care au reușit să iasă din Afganistan în siguranță, înainte de scenele de haos de pe Aeroportul Internațional din Kabul. Reamintim că luni o adevărată tragedie s-a desfășurat pe aerodromul din capitala afgană, acolo unde mai mulți bărbați, disperați că nu mai pot prinde un loc înăuntru avioanelor, s-au agățat de fuselajul unui avion C-17 și au picat din cer de la sute de metri înălțime.

Statele Unite au pierdut Afganistanul în 10 zile

Nimeni nu îşi explică acum cum o forţă de doar câteva mii de oameni a reuşit să pună mâna atât de repede pe ţară. Sau cum de a fost posibil ca armata afgană se se dezintegreze în câteva zile. Mulţi arată acum cu degetul spre americani.

O altă întrebare de pe buzele tuturor - unde au greşit americanii în cei 20 de ani pe care i-au petrecut în Afganistan. Câteva răspunsuri le oferă militarii americani care au luptat acolo. Recunosc că forţele de securitate pe care le-au antrenat au fost alcătuite din oameni recrutaţi superficial. O altă greşeală - nu au consolidat instituţiile statului, iar asta s-a dovedit fatal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Talibanii au anunțat grațierea tuturor oficialilor guvernamentali. Afganii sunt îndemnați să revină la lucru "cu toată încrederea"