Ţeapă cu certificate energetice. Unii experţi evaluează apartamente prin telefon, pentru 50 de lei
Actul care ar trebui să le spună românilor dacă exista riscul de a cumpara sau închiria o locuinţă păguboasă e falsificat pe bandă rulantă. Certificatul energetic se completează în gol, iar experţii nici măcar nu mai fac măsurători pentru a vedea câtă căldură pierde locuinţa.
Actul care ar trebui să le spună românilor dacă exista riscul de a cumpara sau închiria o locuinţă păguboasă e falsificat pe bandă rulantă. Certificatul energetic se completează în gol, iar experţii nici măcar nu mai fac măsurători pentru a vedea câtă căldură pierde locuinţa. Totul e negociabil, iar victime devin cumpărătorii de bună credinţă care habar nu au că iarna vor plăti o avere. Urmăriţi un reportaj filmat cu camera ascunsă de reporterii Observator.
Actul care ar trebui să le spună românilor dacă exista riscul de a cumpara sau închiria o locuinţă păguboasă e falsificat pe bandă rulantă.
Camera ascunsă, discuţie reporter-expert:
Ţi-l fac eu aici pe loc şi îmi dai 50 de lei, fără vizită, fără plan, pun adresa. Am cheltuieli suplimentare că benzina e scumpă, întreţinerea la maşină costă, timpul meu e scurt, trebuie să vin până la tine la garsonieră (...) lucrez la el câteva ore pe bune şi îţi iau 130 de lei. Aşa nu îmi mişc fundul din faţa notariatului şi fac 50 de lei în câteva minute. Pot să fac şi 50 pe zi.
Bucata de hârtie e obligatorie pentru oricine vinde sau închiriază o locuinţă. Certificatul atestă dacă apartamentul e unul de vis: răcoros vara şi călduros iarna. Cele mai căutate locuinţe ar trebui să fie cele din clasa A - situate în imobile noi - unde factura lunară pentru căldură pe timp de iarnă nu trece de 75 de lei.
Atunci când lipseşte tâmplăria PVC, dar şi izolarea termică... apartamentul va intra în ultima categorie, cea mai rea, primeşte litera G. Adică vă puteţi aştepta ca lună de lună să plătiţi cel puţin 700 de lei pe gaz sau căldură.
Dar experţii îi lasă pe clienţi să aleagă ce clasă va fi trecută în document. Analiza se face... telefonic.
Camera ascunsă, discuţie reporter-expert:
- Ne trebuie lungimea pereţilor care au fereastră.
- Mă pun eu frumos să măsor cu rigla?
- Nu am nicio problemă, dar nu vă chinuiţi cu rigla, luaţi o ruletă.
- Vă dau eu un SMS cu o adresă de email unde vă şi spun ce să măsuraţi şi dumneavoastră îmi trimiteţi.
Specialiştii în imobiliare recomandă contraexpertize. Asta pentru că şi anveloparea e o investiţie cu două tăişuri.
CORNEL IORDACHE, inginer proiectant structuri de rezistenţă:
Anveloparea o fi bună, dar trebuie făcută cu cap. Îmi pun un semn de întrebare în caz de cutremur ce fac. Anveloparea este o lucrare care ascunde, e ca şi cum un doctor v-ar consulta la plămân, fiind îmbrăcat.
În Bucureşti şi Ilfov sunt aproape 1.000 de experţi autorizaţi să elibereze certificate energetice, dar până acum nimeni nu a rămas fără licenţă. De asemenea, niciunul nu a primit, vreodată, amendă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰