Ţeapă cu certificate energetice. Unii experţi evaluează apartamente prin telefon, pentru 50 de lei

Publicat: 06.07.2018, 19:30.
Actualizat: 06.07.2018, 20:53

Actul care ar trebui să le spună românilor dacă exista riscul de a cumpara sau închiria o locuinţă păguboasă e falsificat pe bandă rulantă. Certificatul energetic se completează în gol, iar experţii nici măcar nu mai fac măsurători pentru a vedea câtă căldură pierde locuinţa.

Actul care ar trebui să le spună românilor dacă exista riscul de a cumpara sau închiria o locuinţă păguboasă e falsificat pe bandă rulantă. Certificatul energetic se completează în gol, iar experţii nici măcar nu mai fac măsurători pentru a vedea câtă căldură pierde locuinţa. Totul e negociabil, iar victime devin cumpărătorii de bună credinţă care habar nu au că iarna vor plăti o avere. Urmăriţi un reportaj filmat cu camera ascunsă de reporterii Observator.

Actul care ar trebui să le spună românilor dacă exista riscul de a cumpara sau închiria o locuinţă păguboasă e falsificat pe bandă rulantă.

Camera ascunsă, discuţie reporter-expert:
Ţi-l fac eu aici pe loc şi îmi dai 50 de lei, fără vizită, fără plan, pun adresa. Am cheltuieli suplimentare că benzina e scumpă, întreţinerea la maşină costă, timpul meu e scurt, trebuie să vin până la tine la garsonieră (...) lucrez la el câteva ore pe bune şi îţi iau 130 de lei. Aşa nu îmi mişc fundul din faţa notariatului şi fac 50 de lei în câteva minute. Pot să fac şi 50 pe zi.

Bucata de hârtie e obligatorie pentru oricine vinde sau închiriază o locuinţă. Certificatul atestă dacă apartamentul e unul de vis: răcoros vara şi călduros iarna. Cele mai căutate locuinţe ar trebui să fie cele din clasa A - situate în imobile noi - unde factura lunară pentru căldură pe timp de iarnă nu trece de 75 de lei.

Atunci când lipseşte tâmplăria PVC, dar şi izolarea termică... apartamentul va intra în ultima categorie, cea mai rea, primeşte litera G. Adică vă puteţi aştepta ca lună de lună să plătiţi cel puţin 700 de lei pe gaz sau căldură.

Dar experţii îi lasă pe clienţi să aleagă ce clasă va fi trecută în document. Analiza se face... telefonic.

Camera ascunsă, discuţie reporter-expert:
- Ne trebuie lungimea pereţilor care au fereastră.
- Mă pun eu frumos să măsor cu rigla?

- Nu am nicio problemă, dar nu vă chinuiţi cu rigla, luaţi o ruletă.
- Vă dau eu un SMS cu o adresă de email unde vă şi spun ce să măsuraţi şi dumneavoastră îmi trimiteţi.

Specialiştii în imobiliare recomandă contraexpertize. Asta pentru că şi anveloparea e o investiţie cu două tăişuri.

CORNEL IORDACHE, inginer proiectant structuri de rezistenţă:
Anveloparea o fi bună, dar trebuie făcută cu cap. Îmi pun un semn de întrebare în caz de cutremur ce fac. Anveloparea este o lucrare care ascunde, e ca şi cum un doctor v-ar consulta la plămân, fiind îmbrăcat.

În Bucureşti şi Ilfov sunt aproape 1.000 de experţi autorizaţi să elibereze certificate energetice, dar până acum nimeni nu a rămas fără licenţă. De asemenea, niciunul nu a primit, vreodată, amendă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Cu cine s-a afișat Monica Gabor după despărțirea de Mr. Pink. Locul neașteptat în care a fost pozată
libertatea.ro
Cum l-au "pedepsit" grecii pe un român care a parcat direct pe plajă VIDEO
Ziare.com
Horoscopul zilei de 1 august 2021. Berbecii sunt indeciși cu privire planurile de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii cutremurătoare în cazul preotului și soției care au murit în casa din București lovită de fulger
gandul.ro
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei: `Și eu am trecut prin multe stări emoţionale negative`
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Cristina Ciobănașu, despre momentul care i-a schimbat traiectoria vieții la 11 ani. Clipa în care Criss era chemată să devină o vedetă
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat SCANDALUL » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro