Video Ţeapa pe care şi-au luat-o mai mulţi români care căutau cazare de Revelion. Totul a plecat de la un anunţ
A început sezonul ţepelor la cazări de Crăciun şi Revelion. Infractorii cibernetici nu duc lipsă de imaginaţie şi internetul s-a umplut deja de oferte atractive la pensiuni fantomă. O unitate turistică din Gorj s-a trezit cu fotografiile preluate de un individ care pretindea că este proprietarul pensiunii şi promitea cazare cu piscină la preţuri foarte mici. Acum îl caută Poliţia.
Dacă o ofertă de sărbători sună prea bine să fie adevărat, atunci sunt şanse mari să fim în faţa unei înşelătorii.
Cazare, piscină încălzită şi un preţ tentant pentru un Revelion în Predeal. Aşa suna o ofertă postată recent pe un site de anunţuri. Doar că, în realitate, pensiunea promovată nu există, iar în fotografii apare o unitate turistică din judeţul Gorj.
La ce trebuie să fie atenţi turiştii când aleg o cazare
Turiştii care au recunoscut locaţia au alertat administratorii pensiunii care au anunţat apoi şi Poliţia.
"Noi am anunţat imediat Poliţia, dar şi pe site-urile de socializare ale locaţiei despre această acţiune. Respectivul cere avans, iar apoi dispare şi creează alte conturi cu aceeaşi descriere", spune proprietara unei pensiuni.
Între timp, individul a şters anunţurile, însă turiştii care caută un sejur de sărbători sunt sfătuiţi să fie atenţi şi să nu cadă în plasa unor anunţuri frumos împachetate în online. Primii paşi sunt să verifice dacă pensiunea există, dacă este acreditată şi ce recenzii au lăsat alţi clienţi.
"Să folosească o agenţie de turism pentru că noi, operatorii economici, avem contracte cu acele agenţii şi pică prima dată în sarcina agenţiilor să verifice locaţiile, să semneze contracte cu acele locaţii şi se poate evita orice fraudă", spune Mihai Olaru, administrator pensiune.
"Toţi turiştii trebuie să aibă contract cu agenţia sau cu prestatorul respectiv, cabanieri, hotelieri", spune Virgil Dănăricu, reprezentant agenţie turism.
Poliţiştii vin şi ei cu o serie de recomandări. Cazările de lux la preţuri foarte mici ar trebui privite cu scepticism.
"Verificaţi site-urile web şi recenziile înainte de a face rezervări pentru a vedea dacă alţi utilizatori au avut experienţe pozitive sau negative. Este important să alegeţi o agenţie de turism de încredere şi cu o reputaţie bună. Infractorii cibernetici se folosesc adesea de oferte irezistibile pentru a atrage victimele şi a le fura banii sau informaţiile personale", spune Miruna Prejbeanu, purtător de cuvânt IPJ Gorj.
În cazul în care ajungeţi victima unei astfel de înşelătorii, anunţaţi Poliţia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰