Antena Meniu Search
x

Video Tehnologie de ultimă generație pentru Salvamont Maramureș. Salvatorii vor lucra împreună cu un robot

Turiştii care se accidentează la munte vor putea fi îngrijiţi şi chiar salvaţi de... roboţi de ultimă generaţie. Aparatura performantă poate aplica manevre de resuscitare exact ca la carte. Deocamdată, tehnologia este testată de către cei de la Salvamont Maramureş. Salvatorii montani au făcut și o demonstrație pentru a arată eficiența robotului.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 23.06.2023, 19:17

Vezi și

Robotul de resuscitare intră în acțiune abia după ce unul dintre salvatorii montani începe să aplice manual compresiile toracice. În funcție de indicaţiile sistemului de luminare, cei care folosesc aparatura de ultimă generație știu dacă acesta este sau nu în poziţia corectă. 

Ștefan Bogdan, salvator montan: "Când e roșu îţi arată că nu e poziţionat bine şi înălţimea lui nu e ok, galbenul e prea sus. Când avem verde putem să începem."

Chiar și în timpul evacuării victimei sau când aceasta este transportată la spital, robotul poate face manevre de resuscitare. 

Dan Benga, director Salvamont Maramureș: "E extrem de important pentru misiunile pe care le avem în zonele greu accesibile, zone de unde extracţiile se fac atât contracronometru, cât şi pe o perioadă lungă de timp. Robotul poate fi folosit atât pe plan orizontal, cât şi pe plan vertical. Ca timp de operare în condiţii normale înseamnă 4-6 ore cu baterie încărcată." 

Robotul are trei moduri de acţiune şi poate fi folosit inclusiv pentru copii. 

"Aici arată distanţa cu care apasă, 6 centimetri profunzime, 30 cu 2 aici şi, aici, 100 (n.r. compresii) pe minut." 

Medicii spun însă că nu e cazul să lăsăm viaţa unui om în mâinile inteligenţei artificiale. În schimb, roboţii pot veni în ajutorul salvatorilor. 

Dacian Juca, medic specialist UPU: "Compresiile toracice eficiente în timpul unei resuscitări fac diferenţa între da sau nu. Un aparat mecanic de resuscitare nu se poate compara cu un om din punctul asta de vedere pentru că va avea aceeaşi ritmicitate şi aceeaşi cadenţă şi aceeaşi adâncime, bineînţeles, presetată de utilizator." 

Robotul costă puţin peste 14.000 de euro. Salvamont Maramureș deține două astfel de astfel de aparate, iar unul a fost dat în custodia echipajului SMURD din judeţ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Tehnologie de ultimă generație pentru Salvamont Maramureș. Salvatorii vor lucra împreună cu un robot