Antena Meniu Search
x

Spitalul ROL 2, punctul zero al salvatorilor militari în lupta cu Covid-19

Spitalul ROL 2. E locul unde uniforma medicală și uniforma militară fac front comun în lupta împotriva pandemiei. Un spital mobil ridicat de la zero, care e gata să primească, de acum, și pacienți în stare critică, în noua secție ATI – una dintre cele mai performante din întreaga țară. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 29.04.2020, 23:46

Vezi și
  • În jur de 50 de medici deservesc spitalul din Otopeni.
  • Medicii de la spitalul din Otopeni lucrează în ture de câte șapte zile.

Cum arată punctul zero al salvatorilor militari, vedeţi într-un reportaj realizat de Cosmin Herea şi Laurenţiu Rădulescu.

Într-o aripă a Institutului de Geriatrie Ana Aslan, în locul unde președinți de state și actori faimoși căutau cândva secretul tinereții veșnice, medicii militari se pregătesc astăzi să lupte cu cele mai grave forme ale COVID-19. În noua secţie de ATI, creată în mai puţin de-o lună.

Zona de Terapie Intensivă a Spitalului ROL 2 este considerată zonă verde în momentul de față. Este formată din 12 saloane echipate complet cu câte două paturi în fiecare salon.

Locul este dedicat exclusiv pacienților gravi, pacienților cu disfuncții de organe, pacienților cu insuficiență respiratorie, pacienților care au nevoie de îngrijiri complexe cauzate de maladia asta.

Există aparatură de ultimă generație, de ventilație mecanică, de monitorizare invazivă performantă.

Narcis Valentin Tănase a depus jurământul medical, dar și pe cel militar, în urmă cu 23 de ani. De atunci, prin mâini i-au trecut mii de pacienți, de la președinți, la militari răniți în teatre de război. 

A dus la bun sfârșit o operație-maraton, care a însumat 18 ore de anestezie. Și a luptat cu moartea în misiuni riscante de transport aerian. Însă aproape niciodată nu a simțit ce simte acum, în mijlocul pandemiei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Atunci, a făcut sute de operații. Acum, e zi-lumină la datorie, departe de familie.

Narcis Valentin Tănase, medic militar: Am doi copii. Unul este student la Medicină, cel mare. Cel mic e în clasa a cincea. Mă duc acasă și mă întorc aici cu încredere că vom termina cu bine, că nu ne vom îmbolnăvi și că ne vom face datoria și am convingerea că nu vom dezamăgi.

Este convingerea cu care luptă fiecare medic de aici. În total, aproape 50 de salvatori lucrează în cele peste 60 de corturi şi containere care alcătuiesc Spitalul Militar ROL 2.

Simona Ionescu, medic militar: Personalul lucrează în ture de câte 12 ore, rămâne timp de șapte zile aici în tabără, după care urmează șapte zile de izolare la domiciliu. Şi se reîntoarce pentru alte șapte zile.

Doar pentru a trece dintr-o zonă a spitalului în alta, e nevoie de o disciplină militară.

Complexul mobil ROL 2 va rămâne instalat în Otopeni cât timp România va fi sub ameninţarea coronavirusului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Spitalul ROL 2, punctul zero al salvatorilor militari în lupta cu Covid-19