Antena Meniu Search
x

Foto Teroristul care ucis 2 suedezi, în Bruxelles, prins cu pașaport fals românesc cumpărat cu 3.000 de euro. Ce le-a spus polițiștilor

Abdesalem Lassoued, tunisianul radicalizat care a ucis doi suedezi, luni seara, la Bruxelles, fusese prins în 2012 în Suedia cu un pașaport românesc fals pe numele "Abdesslem Laswad", anunță televiziunea de stat suedeză SVT Nyheter.

de Redactia Observator

la 20.10.2023, 22:04

Vezi și

Întrebat în legătură cu pașaportul fals, tunisianul le-a povestit polițiștilor că l-a cumpărat din Franța contra sumei de 3.000 de euro. "Pentru că nu aveam permis de ședere în Europa. Am avut un permis de ședere în Italia pentru șase luni. Am fost din Italia în Norvegia pentru a căuta azil", a explicat el, la momentul respectiv.

Bărbatul, cunoscut autorităţilor belgiene ca Abdesalem Lassoued, a cerut azil "în Norvegia pe 23 iunie 2011, în Suedia pe 28 septembrie 2012, în Italia pe 24 aprilie 2014", iar la sfârşitul lui 2019 în Belgia, explicând atunci serviciilor de imigrare că a venit în ţară de patru ani şi s-a căsătorit cu o belgiancă. În acest context, secretara de stat belgiană pentru azil şi migraţie Nicole de Moor a făcut apel la o mai bună colaborare între statele europene.

A solicitat azil în patru ţări europene diferite

"Teroristul a solicitat azil în patru ţări europene diferite şi de fiecare dată a fost respins pentru că nu era eligibil pentru protecţie", le-a explicat de Moor omologilor săi din UE în marja unei reuniuni la Luxemburg. "Avem nevoie de o abordare europeană mai fermă pentru a stabili o politică de expulzare mai fermă", a adăugat ea, exprimându-şi regretul faţă de lipsa de colaborare a unor ţări de origine.

Pe acelaşi subiect

Conform unor elemente comunicate marţi în Suedia, Abdesalem Lassoued a ispăşit o pedeapsă cu închisoarea în această ţară, în anii 2012-2014. La finele detenţiei, a plecat în Norvegia, unde a fost înregistrată prima sa cerere de azil, după care şi-a încercat norocul în Italia.

Profilul său "radicalizat" a fost semnalat de "un serviciu de poliţie străin" în iulie 2016, a menţionat fără alte precizări ministrul belgian al justiţiei, Vincent Van Quickenborne.

Ordin de părăsire a teritoriului belgian emis în 2021

Solicitarea sa de protecţie depusă în Belgia a fost refuzată "din motive tehnice" în toamna lui 2020, a afirmat de Moor în faţa deputaţilor belgieni. Bărbatul nu s-a prezentat însă pentru interviu la serviciile de imigrare de la Bruxelles, iar pe 4 martie 2021 a fost emis pe numele său un ordin de părăsire a teritoriului, care nu a fost însă executat.

Nici comunicarea acestui ordin, şi nici respingerea cererii de azil nu au fost recepţionate de Lassoued la adresa care figura în dosarul său, în districtul Schaerbeek din Bruxelles, a mai spus de Moor.

După atentat, autorităţile districtuale au denunţat neglijenţa serviciilor de imigrare şi a guvernului, subliniind că nu au fost niciodată avertizate că în Schaerbeek locuieşte o "persoană atât de periculoasă". Lassoued a fost împuşcat mortal marţi dimineaţa în cursul unei operaţiuni a poliţiei belgiene desfăşurate în Schaerbeek. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Teroristul care ucis 2 suedezi, în Bruxelles, prins cu pașaport fals românesc cumpărat cu 3.000 de euro. Ce le-a spus polițiștilor