Antena Meniu Search
x

Video Ţigări şi alcool, doar cu buletinul. Ce riscă cei care vând tutun sau băuturi copiilor

Ţigări şi alcool, doar cu buletinul! Vânzătorii ar putea avea dreptul să ceară clientilor cartea de identitate  dacă nu sunt convinsi ca au 18 ani. Dacă propunerea va fi aprobată, comercianţii care dau minorilor tutun sau băuturi vor fi amendaţi drastic.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 26.10.2023, 19:54

Vezi și

În parcuri, pe stradă sau chiar în curtea şcolii, în pauze, mii de elevi îşi aprind ţigara. Mai bine de jumătate dintre adulţii dependenţi de tutun, au fumat prima ţigară înainte de a împlini 18 ani. În prezent, aproape 15 la sută dintre elevii cu vârste între 13 şi 15 ani fumează. Ceea ce înseamnă că peste 90 de mii de copii cumpără ţigări în fiecare zi. Asta deşi legea interzice magazinelor să vândă alcool şi tutun minorilor. Amenda poate ajunge până la 10.000 lei la care se adaugă suspendarea activităţii pentru o lună. Micii comercianţi de la magazinele de cartier sau din mediul rural găsesc portiţa de scăpare: nu au cum să verifice vârsta clienţilor.

Propunerea urmează să intre în dezbatere la Camera Deputaţilor, for decizional

"Majoritatea copiilor îşi cumpără ţigări de la magazinul de lângă ei. Dar dacă eşti în mall, da îţi cere buletinul", spune un elev. Momentan, însă, practica nu este reglementată. Un proiect de lege ar putea da dreptul vânzătorilor să verifice vârsta cumpărătorului înainte de a-i da ţigări sau băuturi alcoolice. "Legea îşi propune practic să dea posibilitatea operatorilor economici să legitimeze copiii pentru a dovedi faptul că sunt majori", a declarat Adrian Weiner, iniţiatorul legii. Tinerii spun că, şi dacă proiectul va fi aprobat, lucrurile vor rămâne la fel.

"Vânzătorul oricum putea să îţi refuze vânzarea pe baza unor suspiciuni că nu ai fi major. Doar dreptul de a cere buletinul nu o să schimbe nimic", spune un tânăr. "E ca la principiul cu drogurile, alea sunt înterzise şi tot faci rost. Se găseşte o persoană majoră care să le ia", spune un elev. O altă discuţie sensibilă este legată de calitatea pe care o are angajatul să verifice datele. Dacă legea va intra în vigoare, fiecare societate comercială, începând de la chioşcurile din faţa blocului până la marile magazine, va trebui să aibă o persoan calificată pentru gestionarea datelor personale.

"Va trebui ca personalul abilitat din partea societăţii să aibă un curs în ceea ce priveşte normele GDPR, să înţeleagă ce înseamnă, să nu înmagazineze datele", a declarat Leonard Şerban, avocat. În caz contrar, pe lângă sancţiunea pentru vânzarea de produse interzise către minori, riscă încă o amendă între 100 şi 500 de lei pentru neverificarea buletinului. Propunerea urmează să intre în dezbatere la Camera Deputaţilor, for decizional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Ţigări şi alcool, doar cu buletinul. Ce riscă cei care vând tutun sau băuturi copiilor