Antena Meniu Search
x

În urma unui incendiu, a fost BĂRBATUL FĂRĂ FAŢĂ timp de 14 ani. Cum arată acum POMPIERUL care a trecut printr-un transplant

Un pompier a cărui față a fost arsă foarte grav acum 14 ani a primit cel mai complicat transplant de față din lume

Un pompier a cărui față a fost arsă foarte grav acum 14 ani a primit cel mai complicat transplant de față din lume, conform unui anunț făcut de Centrul Medical Langone din NYU, unde a avut loc operația.

Fața lui Patrick Hardison a fost arsă în timp ce acesta lucra ca pompier voluntar în Senatobia, Mississippi, pe 5 septembrie, 2001. Hardison, care avea 27 de ani pe vremea aceea, încerca să găsească o femeie captivă în clădirea în flăcări, când s-a prăbușit acoperișul peste el și i-a topit masca de gaze. A scăpat sărind pe fereastră, dar fața i-a fost distrusă în asemenea hal încât n-a mai putut fi recunoscut.

„Nu aveam idee cine e până nu l-am băgat în ambulanță și m-a tras spre el și mi-a zis: ‚Să ai grijă de Chrissi și de copii'", a povestit colegul său pompier Bricky Cole. „Atunci am știut cine era pe targă. A fost o zi cumplită."

Hardison și-a pierdut pleoapele, urechile, buzele, părul și a suferit arsuri grave pe gât și pe piept. A trecut prin mai mult de șaptezeci de operații, dar n-a reușit să revină la viața normală de dinainte de accident. Deși doctorii i-au pus pe față grefe de piele de pe picioare, Hardison a rămas cu cicatrici care îi cauzau durere de câte ori mânca sau încerca să vorbească.

Timp de 14 ani, Hardison a avut proteze la urechi și a umblat cu ochelari de soare și șapcă. Copiii lui cei mai mici nu i-au cunoscut fața înainte de cicatrici.

Un coleg de la Pompieri i-a sugerat să aplice pentru un transplant de față în 2012 și așa a ajuns Hardison în contact cu dr. Eduardo Rodriguez, care lucra la Universitatea din Maryland înainte să se transfere la centrul medical Langone NYU, la departamentul de chirurgie plastică.

 Noul său chip nu prezintă nicio cicatrice aparentă, iar părul a început să îi crească. Operaţia a avut loc la New York, la jumătatea lunii august. La trei luni după acea intervenţie chirurgicală, rezultatul ei pare incredibil.

O nouă şansă

Patrick Hardison nu mai avea chip. Din 2001, fostul pompier american nu mai avea nici păr pe scalp, nici buze, aproape niciun fragment de nas, nici pleoape, nici urechi, nici chiar canale auditive, distruse complet în timpul unei intervenţii a pompierilor din Mississippi într-o clădire cuprinsă de flăcări. Pentru a nu-i speria pe copiii lui, Patrick Hardison le spunea că s-a "luptat cu un urs". La jumătatea lunii august, a primit o grefă totală de faţă. Nu a fost prima din lume, desigur, dar acea operaţie a avut cel mai mare grad de complexitate dintre toate operaţiile realizate până în prezent pe plan mondial.

Profesorul Eduardo Rodriguez, care a coordonat echipa de medici chirurgi de la clinica NYU Langone din New York, spune că acea operaţie a reprezentat un pas major făcut înainte pe plan medical.

De la primul transplant parţial de faţă, realizat în Franţa, în 2005, potrivit chirurgului american, tehnicile în domeniu sunt în prezent suficient de avansate pentru a începe operaţiile pe răniţii de război.

Este pentru prima dată când rezultatul final nu a prezentat nicio cicatrice şi neregularităţi la nivelul feţei (cicatricele sunt la nivelul gâtului şi craniului), a explicat Eduardo Rodriguez într-o conferinţă de presă. Acest rezultat a fost obţinut graţie unei etape de pregătire, ce a constat în extirparea unei cantităţi importante de ţesut, înainte de implantarea noului chip, prelevat de la donatorul David Rodenbaugh, un tânăr artist în vârstă de 26 de ani, aflat în moarte cerebrală după un accident de bicicletă, produs în cartierul newyorkez Brooklyn în luna iulie.

Chirurgii americani au transplantat şi fragmente osoase şi au fixat noul chip cu ajutorul unor plăci şi şuruburi, pentru a da întregului ansamblu transplantat un aspect simetric şi regulat. Grefele de urechi şi canale auditive au fost şi ele prezentate ca o premieră medicală.

Imaginile cu Patrick Hardison la trei luni după operaţia din august arată că părul şi barba sa au început să crească într-un ritm normal. Capacitatea lui de a vorbi, încă deficitară, ar trebui să se amelioreze, iar fostul pompier american poate deja să se hrănească în mod normal. De asemenea, pacientul poate să clipească, după ce a trăit în ultimii 14 ani fără pleoape.

Aceasta este, de altfel, singura parte a chipului său care prezintă încă un aspect tumefiat. Patrick Hardison va fi din nou operat în ianuarie sau februarie pentru a repara ţesuturile din jurul ochilor şi al gurii, a anunţat Eduardo Rodriguez. O altă constrângere: pacientul va trebui să ia medicamente imunosupresoare pe parcursul întregii vieţi, pentru a elimina reacţie de respingere a noului chip.

În contextul în care alţi pacienţi care au suportat un transplant de faţă evocă adeseori senzaţia că părţi din acea grefă "atârnă" mult timp după operaţie, cazul lui Patrick Hardison pare să fie excepţional. În realitate, muşchii feţei donatorului au fost suprapuşi peste cei ai pacientului. "I-am păstrat expresivitatea", a spus Eduardo Rodriguez. Rămâne de văzut dacă sensibilitatea chipului va reveni la rândul ei şi dacă pacientul va reuşi să vadă pe sine atunci când se priveşte în oglindă.

Recent, Carmen Blandin Terleton, o altă pacientă care a primit un transplant total de faţă, spunea pentru revista New Scientist, la doi ani după acea operaţie: "Nu am încă senzaţia că mă văd pe mine în oglindă".

În ciuda tratamentelor şi a operaţiilor care îl aşteaptă, medicii spun că Patrick Hardison a trecut deja "un test" important: potrivit NBC, pacientul a mers la cumpărături în mai multe magazine din New York, fără ca nimeni să îl fixeze cu privirea. "Acum sunt doar un tip normal", a spus fostul pompier, care este tatăl a cinci copii. Optimist, el a făcut următoarea declaraţie pentru New York Magazin: "Acest chip este al meu".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » În urma unui incendiu, a fost BĂRBATUL FĂRĂ FAŢĂ timp de 14 ani. Cum arată acum POMPIERUL care a trecut printr-un transplant