Antena Meniu Search
x

Video Tinerii din Maramureş îşi caută marea iubire aşa cum o făceau bunicii lor. Decizia finală stă în alegerea unui fir de lână

Căsătorie la decizia unui fir de... lână. În epoca digitalizării, încă mai sunt locuri unde tinerii se cunosc şi altfel decât prin intermediul rețelelor de socializare. În Maramureş, şezătorile, aşa cum sunt cunoscute în satele tradiţionale, au şi un altfel de rol, pe lângă cel de a munci împreună. Aici, feciorii întâlnesc fetele din sat, pe care de multi ori ajung să le ia de nevastă. Totul se lasă însă la decizia firului de lână, care prevesteşte dacă se va lega sau nu o relaţie. 

de Redactia Observator

la 03.03.2024, 14:24

Vezi și

În comuna Lăpuş din judeţul Maramureş, tinerele s-au adunat încă de dimineaţă la şezătoare. Au mers toate în gospodăria Ioanei. Iar gazda a pus şi primele întrebări. Între altele, cum s-au pregătit pentru feciorii care vor veni să le cunoască.

Dar sunt şi alte calităţi de arătat. Fetele trebuie să convingă feciorii că sunt gospodine. Şi că ştiu să cânte frumos. 

Gazda a luat apoi lână din fusul fiecărei fete şi a legat-o pe o sită, pentru ca tinerele să-i poată chema pe feciori la şezătoare. Odată ajunşi la şezătoare, feciorii se conving că tinerele sunt harnice. Iar fetele că băieţii ştiu să se distreze şi să joace în hore. 

Firul de lână este cel care va decide soarta tinerilor

Tânără: "Trebuie să le dau foc, pe partea de jos, şi dacă trec în partea cealaltă înseamnă că sunt laolaltă, dacă se despărţesc înseamnă că nu sunt laolaltă, nu li se arată să fie împreună."

Tânără:"Amu, poate că nu e alesul, dar e foarte frumos. Mai lucrăm, ne mai vedem de prin sat, ăştia care suntem ai de departe. Dacă nu, merem în altă şezătoare, vin alţi feciori şi tot aşa până găsim alesul."

Chiar dacă, de această dată, firul de lână nu a prevestit nicio relaţie, tinerii nu renunţă. Vor încerca şi la anul. Iar până atunci... s-a lăsat cu dans şi voie bună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Evenimente » Tinerii din Maramureş îşi caută marea iubire aşa cum o făceau bunicii lor. Decizia finală stă în alegerea unui fir de lână