Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Top 6 cele mai zgomotoase zone din București. Nivelul de zgomot depășește 100 de decibeli, echivalentul a 3 motoare turate

Bucureşti, mă surzeşti! 9 din cele mai zgomotoase 10 intersecţii din ţară se află în Capitală. Nivelul sunetului făcut aici de trafic se aseamănă uneori cu cel produs de un concert rock în aer liber. Iar asta ne afectează auzul pe termen lung. Culmea, apartamentele din aceste zone sunt cele mai căutate pentru că oferă cele mai multe facilităţi. 

de Andreea Milea

la 21.08.2024 , 20:25

Deşi suntem într-o perioadă de concedii, cu trafic mai redus, sunetul dintr-ointersecţie din centrul Capitalei este comparabil cu cel făcut de trei motoare turate în acelaşi timp. Când e aglomerat, nivelul de zgomot depăşeşte chiar şi 100 de decibeli, lucru care afectează sănătatea urechii. 

Zona Ştefan cel Mare este cea mai gălăgioasă din întreaga ţară, mai ales că pe aici trec zilnic peste 100.000 de maşini. La zgomotul infernal al traficului se adaugă și zgomotul sirenelor. 

"Trăiesc pe Ștefan cel Mare cred că de 10 ani, am apartament fix pe stradă, deci cumva ne-am obişnuit. Dacă avem si nişte termopane bune pe casă nu avem mari probleme. În continuare se trăieşte relativ bine aici in ciuda haosului", a spus un localnic.

Vezi și

Alţii nu au mai suportat zgomotul şi s-au mutat. 

Pe acelaşi subiect

"Eu am locuit chiar aici vis-a-vis şi e efectiv un dezastru. Sunt foarte multe sirene, la un moment dat devii imun la sunetul de sirenă. Trebuie să țin geamurile închise altfel nu am nicio șansă să mă odihnesc", a spus un alt bucureștean.

Zone precum Unirii, Piaţa Victoriei, Universitate, Moşilor sau Obor sunt şi ele în topul celor mai zgomotoase aglomerări urbane. Efectul de tunel produs de blocurile înalte de pe marginea bulevardelor amplifică şi de două ori sunetul traficului. Însă, în ciuda disconfortului fonic, mulţi aleg să locuiască aici pentru facilităţi.

Studiile arată că, numai în Bucureşti, 8 din 10 locuitori sunt expuşi la poluare fonică

"Pentru top cele mai zgomotoase cartiere vedem prețuri cu 20% mai mari comparativ cu media la nivelul întregului oraș și asta se întâmplă pentru că sunt cartiere centrale. Pun preț și pe alte lucruri: pe apropierea de transport în comun, densitatea puntelor de interes", a explicat Monica Dudău, reprezentant platformă online cu anunţuri imobiliare.

"Bulevardul Unirii este unu dintre cele mai dezirabile bulevarde să locuieşti prin prisma faptului că blocurile sunt construite în anii '90. Începând de la piaţa Alba Iulia şi până la Casa Poporului știm cu toţii ce trafic este pe acest bulevard şi cu toate astea apartamentele sunt extraordinar de căutate", a declarat Alexandru Pricop, consultant imobiliar.

Preţul mediu în astfel de zone ajunge la aproape 2.000 de euro pe metru pătrat. Şi locuitorii din Oradea se plâng de intensitatea zgomotului din apropierea marilor artere. Avantajul zonei vine la pachet cu multe probleme, susţin psihologii. 

"Probleme de atenţie, de concentrare, de memorie, performanţa la locul de muncă, stres, anxietate inclusiv tulburări de somn, probleme comportamentale, iritabilitate, furie, tristeţe la adulţi iar la copii pot să fie inclusiv probleme pe partea academică, de dificultăţi de învăţare, atenţie, concentrare", a explicat Geta Udrea, psiholog. 

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Evenimente » Top 6 cele mai zgomotoase zone din București. Nivelul de zgomot depășește 100 de decibeli, echivalentul a 3 motoare turate